Bezárja a Facebook az "adóoptimalizálásra" használt ír leányvállalatait

gazdaság
2020 december 27., 18:47

Felhagy eddigi üzleti gyakorlatával a Facebook, egész pontosan azzal, hogy a világszerte keresett milliárdokat ír leányvállalataiba küldi, ezzel kihasználva, hogy Írországban elképesztően kevés adót kell fizetnie. Az amerikai adóhivatal szerint viszont a Facebook úgy 9 milliárd dollárral tartozik az Egyesült Államoknak emiatt az ír trükk miatt, a hatóság pedig perre is vitte az ügyet, ami ösztönözhette a Facebookot a változtatásra.

A Facebook 2010 környékén az Írországban alapított leányvállalataira ruházta át a szerzői jogait, vagyis a Facebook bárhol a világon (az Egyesült Államokon kívül) keresett pénzt az emberek facebookozásával, ennek a nagy részét jogdíj formájában az ír leányvállalatoknak utalták. 2018-ban például, az utolsó évben, amelyről elérhető adatok vannak, a cég globálisan 56 milliárd dollárt bevételt könyvelt el, ebből 30 milliárd az ír cégnél kötött ki.

Ebből a 30 milliárdból a Facebook ír cége 15 milliárd dollár profitot termelt, ezután pedig 101 millió dollár adót fizetett.A Facebook azt állítja, hogy az effektív adórátája, vagyis az a szint, amit különböző adóalap csökkentő tételek, kedvezmények figyelembe vételével fizet, az elmúlt 5 évben nagyjából 20 százalékos volt, vagyis csak kicsit volt alacsonyabb, mint az OECD szerint jegyzett 23 százalékos globális átlag.

Az amerikai adóhivatal, az IRS azért perli a Facebookot, mert 2010-ben, még a tőzsdei bevezetése előtt a cég azt állította a hatóságoknak, hogy az immateriális javakként elszámolt eszközei 6,5 milliárd dollárt tesznek ki. Eddigre viszont már a szerzői jogokat az ír vállalathoz rendelte a cég, ezzel együtt pedig az IRS szerint inkább 21 milliárd dollárt tettek ki az immateriális javak, ezért többet is kellett volna adózni. (Guardian)