Boris Johnson szerint nem sikerült olyan jó megállapodást kötni az EU-val, mint amilyet akart

külföld
2020 december 27., 15:27

Bizonyos területeken, például a pénzügyi szolgáltatásoknál nem sikerült olyan jó megállapodást kötni az Európai Unióval, mint a brit kormány szeretett volna, de még így is sikerült megállapodni, pedig sokan azt mondták, hogy lehetetlen lesz - így értékelte a Nagy-Britannia és az EU brexit utáni gazdasági kapcsolatát szabályozó, karácsonykor megkötött megállapodást Boris Johnson.

A brit miniszterelnök a Sunday Telegraph-nak adott interjút, amelyben azt mondta, sokan lehetetlennek tartották, hogy sikerül úgy megállapodni a kereskedelmi kérdésekről az unióval, hogy közben a jövőben a brit cégeknek nem kell mindenben az uniós szabályokat betartaniuk. Ehhez képest a megállapodásban sikerült kiharcolni némi autonómiát Nagy-Britanniának, nem kell mindenben az EU-s standardokat követni, de mégis széleskörű hozzáférése lesz a brit cégeknek az unió piacaihoz.

Persze nem minden területen sikerült olyan megállapodást kötni, mint szerettek volna, A szolgáltatásokat nyújtó cégek (amelyek a brit export nagy részét kiteszik) például szembe kell majd nézzenek bizonyos uniós szabályozásokkal és nem vámjellegű akadályokkal. Johnson kiemelte például a pénzügyi szolgáltatások piacát, mint egy területet, ahol nem sikerült olyan problémamentes hozzáférést elérni az EU-s piachoz, mint a brit kormány terveiben szerepelt. Mindez persze kicsit kellemetlen, tekintve, hogy London eddig Európa fő pénzügyi központjának számított, ami így megváltozhat a jövőben.

Johnson mégis elégedett a megállapodással, a Sunday Telegraphnak azt mondta, hogy ezzel lezárult az a folyamat, amely Margaret Thatcher 1988-as Brueges-i beszédével kezdődött, amelyben egy európai szuperállam kialakulását vizionálta, amelytől meg kell védeni az Egyesült Királyságot. Az év vége előtt viszont a miniszterelnöknek még végig kell ülnie, ahogy december 30-án a brit parlament is elmondja a véleményét a megállapodásról és az oda vezető folyamatról. (Guardian)