A magyarok nem hisznek a járvány utáni jobb világban, de bíznak benne, hogy legalább visszatér a normalitás

járvány
2020 december 28., 08:56

A magyarok 91 százaléka szerint 2020 rossz év volt az ország számára, 74 százaléka pedig a személyes életéről is ezt mondta az Ipsos „Global Predictions” nevű nemzetközi kutatásában.

A 77 százalékos világátlaghoz képest a felnőttkorú magyarok nagyobb arányban, 84 százalékban hiszik, hogy a következő év jobb lesz a mostaninál. A gazdaság állapotát viszont pesszimistábban látjuk: decemberben a magyarok 45 százaléka számít erősödésre, máshol ez az arány átlagosan 54 százalék. Ezzel még mindig optimistábbak vagyunk számos európai országnál, különösen Franciaországnál. Az ázsiai országok lakói, főleg a kínaiak viszont optimisták a gazdasággal kapcsolatban.

A koronavírus második európai hulláma idején világszerte összesen 15700 válaszadóval készített online interjúk tanúsága szerint a világ lakosságának 68 százaléka hisz egy valóban hatékony, koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében. Magyarországon hasonló, 69 százalékos arány jött ki. Ebben is Kína a legoptimistább (92 százalék), Franciaország pedig a legpesszimistább (48 százalék).

A magyarok 61 százaléka szerint a vakcina hamarosan mindenki számára elérhetővé válik, viszont közel az emberek fele (46 százalék) tart egy hasonló világjárványtól.

Magyarországon a lakosság 46 százaléka hisz a vírus utáni élet normalizálódásában. Ez világszinten is kimagasló arány, az európai országokban többnyire jóval pesszimistábbak az emberek.

Mennyire ért egyet az alábbi állítással: A Covid-19 járványt követően az ország élete visszatér a normálisba (felnőtt lakosság bázisán)
photo_camera Mennyire ért egyet az alábbi állítással: A Covid-19 járványt követően az ország élete visszatér a normálisba (felnőtt lakosság bázisán) Forrás: Balazs Kovacs/Ipsos

Viszont csak 18 százalék gondolja, hogy a válságnak köszönhetően a Föld végül jobb hellyé válik, jóval elmaradva a 30 százalékos világátlagtól. A magyarok többsége (57 százalék) az egyenlőtlenségek növekedésére számít.

Mennyire ért egyet az alábbi állítással: A világ végül jobbá válik a Covid-19 járvány következtében (felnőtt lakosság bázisán)
photo_camera Mennyire ért egyet az alábbi állítással: A világ végül jobbá válik a Covid-19 járvány következtében (felnőtt lakosság bázisán) Forrás: Balazs Kovacs/Ipsos