Bármilyen orvosi szakvizsgával lehet valaki háziorvos

Egészségügy
2020 december 28., 07:36

Januártól háziorvosi szakképesítés nélkül, más szakvizsgával is betölthetők a háziorvosi praxisok, írja a Világgazdaság. Az év elején hatályba lépő rendeletmódosítás szerint többek közt aneszteziológiai és intenzív terápiás, belgyógyászati, foglalkozás-orvostani, gasztroenterológiai, kardiológiai, urológiai, sebészeti vagy reumatológiai szakvizsga is elfogadható.

Ez nem vonatkozik a házi gyermekorvosi feladatok ellátására, ott csak olyan orvos rendelhet, akinek megvan a képesítése.

Decemberben 571 üresen álló háziorvosi praxis volt Magyarországon. Ezekben helyettesítéssel oldják meg az ellátást, vagyis a betegek csak a hét bizonyos napjain tudnak helyben orvoshoz menni. Az orvos pedig több település közt kénytelen ingázni, így jó eséllyel kevesebb ideje jut egy-egy betegre.

Borsod megyében a legrosszabb a helyzet, ahol 67 háziorvosi praxis áll üresen. Az ország két széléről már négy éve eltűntek a háziorvosok.

photo_camera Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Orbán Viktor októberben azt mondta, szeretnék elérni, hogy ne legyenek az országban betöltetlen háziorvosi körzetek. Egy decemberi kormányhatározat alapján a háziorvos és asszisztens munkájára épülő praxisok helyett a praxisközösségek elterjedését ösztönöznék, ami egészségügyi szakemberek és a Magyar Orvosi Kamara vezetése szerint is jó irány lenne, de csak fokozatosan szabad haladni. Ezek a közösségek 5-10 háziorvosból és az őket támogató, közös szakmai háttérszolgáltatásokból állnának. (via MTI)