Mondd csak, nem felejtetted el felkészíteni a vállalkozásodat az elektronikus fizetésre?

hirdetés
2020 december 30., 20:16
ad

Egy nap hátra az évből; nincs sok idejük azoknak a kereskedőknek, akik még mindig nem teremtették meg az üzleteikben az elektronikus fizetés feltételeit. Január elsejétől ugyanis ez kötelező az online kasszás elfogadóhelyeken; ha az üzletedbe besétáló vásárló nem készpénzzel akar kifizetni egy ötvenforintos zacskót, törvényben előírt kötelességed biztosítani, hogy legyen más lehetősége is.

Hogy ehhez milyen megoldást választasz, az csak rajtad, illetve a céged árbevételén és tevékenységi körén múlik. Érdemes POS (Point of Sale) terminált telepítened, vagy jobban megérné egy tranzakciók kezelésére fejlesztett mobilalkalmazást? Az OTP Csoportnál mindkettőre gondoltak.

Simple, isn’t it?

„De miért kéne nekem az elektronikus fizetéssel bíbelődni?” – kérdezhetnéd. Egyrészt, mint említettük, a törvény az összes online kasszát üzemeltető kereskedőt erre kötelezi. Másrészt ez a változtatás a kereskedők érdekeit is szolgálja.

Bár a koronavírus-járvány hatására némileg visszaesett a bolti kártyás vásárlások forgalmának bővülése, a készpénzfelvétel az év első és második negyedéve között 14 százalékkal esett vissza – vagyis a hazai bankkártya-tulajdonosok még így is jóval többet költöttek kártyával, mint készpénzzel. Az elektronikus fizetés biztonságos, egészséges és kényelmes – a vásárlónak és a kereskedőnek is.

„De nekem kisvállalkozásom van, fagyit / zoknit / kiflit árulok, minek nekem terminál?” – erősködhetsz. Igazad van, nem mindenkinek van szupermarketnyi áruforgalma. Nekik valóban fölösleges lehet a POS-terminál: jobban járnak, ha letöltik a SimpleBusiness mobilalkalmazást. Ha fagyit árulsz gurulós kocsiról, online jógaórákat tartasz, vagy kis pékségből osztod a kiflit, a SimpleBusiness-szel biztosíthatod a kártyaelfogadás és az azonnali átutalás előnyeit.

Az OTP Csoport a SimpleBusinesst azoknak ajánlja, akiknek az éves árbevétele nem éri el a harmincmillió forintot, nekik a SimpleBusiness több szempontból is ideális választás lehet:

  • Azonnal hozzáférhető. Az alkalmazás ingyen letölthető Androdios vagy iOS-es telefonra.

  • Biztonságos. A SimpleBusiness mobilalkalmazás pénzügyi tranzakcióival szemben az OTP Csoport ugyanolyan magas elvárásokat támaszt, mint más banki informatikai rendszereivel, illetve a bankfiókjaival szemben.

  • Olcsó, ráadásul most még olcsóbb. A SimpleBusiness-nek nincs havidíja, csak az egyszeri csatlakozási díjat kell kifizetnünk, de ezt (a kedvezmény visszavonásáig) most féláron, 9900 forintért megkaphatjuk.

  • Kedvező tranzakciós díj. A SimpleBusiness – akár utalással, akár bankkártyával fizetnek – 0,99 százalék kereskedői jutalékot számít föl, de ezt az alkalmazás fejlesztői most 0,49 százalékra csökkentették 2021. március 31-ig. Ezenfelül csak a kártyás fizetések esetében kell plusz költségekkel számolnod: a rendszerdíjjal és a bankközi jutalékkal.

  • Egyszerűsített online szerződéskötés. Csak ellátogatsz a SimplePay regisztrációs oldalra, megadod az adószámodat, és végigkattintgatsz a folyamaton; ennyi az egész. Nem kell bankfiókokban várakoznod és papírokat aláírnod.

  • Többféle fizetési mód. Ha a helyszíni fizetés QR-kóddal történik, akkor a kártyás fizetésnél az eladó megadja a telefonján a fizetendő összeget, az alkalmazás pedig létrehoz egy QR-kódot, amit a vevő a Simple alkalmazással szkennel be a saját telefonján. Utalásnál az eladó QR-kódját a vevő egy mobilbanki alkalmazással (jelenleg az OTP SmartBankkal, de folyamatban van további mobilbanki alkalmazások bevonása) olvastathatja be. Ha kényelmesebbnek vagy egyszerűbbnek látod, fizetési linket is küldhetsz, mondjuk e-mailben, ebben az esetben is utalással vagy kártyával fizethet a vásárlód, kibocsátó pénzintézettől függetlenül bankkártyával és bármely magyarországi pénzintézet internetbankján keresztül, átutalással.

De tudod mit, inkább megmutatjuk:

link Forrás

Hát nem egyszerű? Nagyjából ennyit kell tudni a SimpleBusiness-ről – de ha további kérdéseid lennének, a hivatalos honlapon mindegyikre választ kapsz.

30 000 000 fölött az élet

POS-terminál igénylését javasoljuk a vállalkozásoknak 30 millió forint feletti éves árbevétel esetén, illetve árbevételtől függetlenül, tevékenységi kör alapján, ha a kereskedő elfogadhat SZÉP-, cafeteria vagy egészségpénztári kártyát” – mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártya Elfogadói és Fejlesztési Főosztályának vezetője. De hogy mire jó egy POS-terminál? Ezzel az eszközzel elfogadhatod a világon bármely bank által kibocsátott betéti- és hitelkártyákat, a cafeteria-kártyákat, illetve az egészségpénztári és SZÉP kártyákat is. Nemcsak mágnescsíkos, chipes és érintésmentes (contactless) fizetési lehetőséget biztosítanak, hanem a telefonnal vagy okosórával végezhető NFC-fizetést is.

Mindez a vásárló kényelmét szolgálja – de mi a helyzet a kereskedőknek nyújtott előnyökkel? Soroljuk:

  • Biztonságos. Ha az elektronikus fizetésre támaszkodunk, csökkenthetjük a készpénzkezelés költségeit és az ezzel járó kockázatokat is. Az elektronikus pénzforgalom biztonságát az OTP banki informatikai rendszere garantálja.

  • Potenciálisan magasabb bevétel. Tudtad, hogy ha a vevők kártyával fizetnek, jellemzően többet költenek, mintha készpénzt használnának? Ennek részben pszichológiai okai vannak (ha készpénzzel fizetsz, rossz érzést kelt a pénztárcádból kivett, a kasszába vándorló bankjegyek látványa), másfelől a kártya által biztosított pénzügyi keret jellemzően jóval nagyobb, mint a pénztárcánké.

  • Dinamikusan növekvő piac. Ma Magyarországon 9,5 millió bankkártya van forgalomban, amiből 8,8 millió lakossági kártya. Az ország négyötöde tehát többé-kevésbé rendszeresen fizet bankkártyával, és ennél kevesebben biztosan nem lesznek. Annál többen lesznek hálásak, ha a legkényelmesebb, legegyszerűbb fizetési módot kínálod nekik.

„Akkor most rohangálhatok fel-alá, mire találok egy használható terminált?” – kérdezheted megrökönyödve. Ha kedved tartja, nyugodtan, de nem árt tudnod, hogy ha az OTP Csoporttól igényled a hordozható POS-terminált, akár futárral is kiszállíthatják a terminált, amelyet akár te is be tudsz üzemelni. Amennyiben asztali POS terminált igényelsz, akkor az üzembe helyezést, szakember intézi, aki ingyen elvégzi a POS telepítését, és gondoskodik a hálózat kialakításáról. Az üzemeltetés, a karbantartás és a hibaelhárítás mindkét esetben díjmentes.

Költségtervezés POS módra

Persze, ez nem azt jelenti, hogy a POS-terminálnak nincsenek költségei. Az OTP Banknál három részből adódnak össze a kártyaelfogadás szolgáltatással járó kiadások: a bankközi díjból, a rendszerdíjból és a kereskedői díjból. Ezek közül az első kettőt a nemzetközi kártyatársaságok, a harmadikat a hitelintézet határozza meg.

Az alábbiakban egy példával szemléltetjük, hogy ha valaki egy kisboltban egy OTP-s POS-terminálon 1.000 forintért vásárol – az OTP Bank által kibocsátott Mastercard betéti kártyájával – milyen költségekre számíthat a kereskedő a cikk írásakor érvényes és hatályos hirdetmények alapján:

  • A bankközi díj 0 forint, mivel a kártyát kibocsátó és elfogadó pénzintézet megegyezik.

  • Általában a rendszerdíj két tételből áll tranzakciónként, egy fix díjból és egy változóból. A fix díj ebben az esetben 5 forint, a változó költség pedig a forgalom 0,1333%-a, tehát 1,333 forint.

  • A kereskedői díj mértéke a példában 1 %, ami így a tranzakcióra vetítve 10 forint.

  • A tételeket összeadva (0 + 5 + 1,333 + 10) 16,33 forintot kapunk, ami az ezer forint 1,63%-a.

Az ezer forintos példánál maradva, ha nem ugyanaz a pénzintézet bocsátotta ki a vevő betéti Mastercard bankkártyáját (azaz nem OTP-s a bankkártya), mint amely a bolt elfogadó partnere (de az elfogadás OTP-s POS terminálon történik), ám mindkét bank magyarországi, a költségek a következőképp alakulnak a cikk írásakor érvényes és hatályos hirdetmények alapján:

  • A bankközi díj mértéke jelenleg a betéti kártyák esetében 0,2%, vagyis 2 forint.

  • A rendszerdíj ilyenkor is két tételből áll. Ebben a példában tranzakcióként 8 forint, valamint a forgalom 0,1052%-a (ezer forint értékű vásárlásnál 1,052 forint).

  • A kereskedői díj mértéke az elfogadó banktól függően e példában 1 %, vagyis kereken 10 forint.

  • A tételeket összeadva (2 + 8 + 1,052 + 10) 21,052 forintot kapunk, ami az ezer forint 2,1052%-a.

Magának a fizikai POS terminálnak is van általában bérleti díja, azonban ebben is vannak pénzintézetenként különbségek. Ha egy kereskedő asztali terminált választ, akkor jobban jár, ha a készüléket vezetékes internethez lehet csatlakoztatni, így ugyanis nem kell kommunikációs költséggel számolni. A GPRS kommunikációval rendelkező, hordozható terminálok – amelyekben SIM-kártya van - költsége szintén a kereskedőt terheli, illetve szóba jöhetnek még telepítési, karbantartási és oktatási kiadások, ezek azonban elfogadónként eltérhetnek.

Milyet, honnan, mikor?

Hogy milyen terminált választasz, azt több szempont határozhatja meg. A pénzintézetek honlapján tájékozódhatsz a várható díjakról, valamint a szerződéskötési feltételekről, de ezenkívül is érdemes megismerni az ajánlatokat.

„POS terminál igénylése előtt érdemes több ajánlatot is összehasonlítani, fontos például megvizsgálni azt is, hogy az adott pénzintézet mekkora piaci részesedéssel rendelkezik kártyakibocsátóként, illetve elfogadóként. Ha ugyanis a kibocsátó és az elfogadó megegyezik, a kereskedőnek nem kell bankközi díjat fizetnie az adott vásárlás után, ami jelentős megtakarítást jelenthet”– mutatott rá Hideg Noémi, az OTP Bank Kártya Elfogadói és Fejlesztési Főosztályának vezetője. Ugyanakkor nem érdemes sokáig válogatni, mert vészesen közeleg a január 1-jei határidő.

Ha szeretnéd a minimálisra csökkenteni a késlekedést, foglalj időpontot az OTP Bank honlapján, válaszd ki a legközelebbi bankfiókot és az ideális időpontot, majd add meg az elérhetőségedet: a pénzintézet e-mailben igazolja vissza a foglalást, és SMS-ben értesít az időpontról.

Bármilyen szektorban dolgozol, az OTP Bank szolgáltatásai minden felmerülő igényedet kielégíthetik. Nekünk már nem maradt más hátra, mint érintésmentes és elektronikus fizetésekben gazdag boldog új évet kívánni.

(A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.)

Advertisement