Tűzijáték szilveszterkor: Erkélyen nem, kertben igen, de ott sem lehet mindent

ünnep
2020 december 30., 11:44

A járvány elleni védekezés miatt az idei szilveszteren tilos a közterületi tűzijáték és magánterületen is csak az alacsony kockázatú, 1. és 2. kategóriába tartozó eszközök használhatók – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerdán az MTI-vel.

Ez azt jelenti, hogy az eddig megszokott szilveszteri pirotechnikai termékeket most nem is lehet megvásárolni.A tűzijátékokat négy osztályba sorolják. Az elsőbe olyanok tartoznak, mint a tortákra rakható tűzijáték, a másodikba pedig olyan kis kockázatú tűzijátékok tartoznak, amiket a szabadban lehet felhasználni, és amiket gyakorlatilag bármikor megvásárolhat bárki, aki elmúlt 16 éves.

A harmadik osztályba már a közepes, szabadtéri használatra szánt tűzijátékok tartoznak. Ezeket máskor december 28. és 31. között lehet megvenni és szilveszterkor felhasználni, idén azonban tilos ezeket árusítani és felhasználni is. (A negyedik osztályba azokat a nagyobb tűzijátékokat sorolják, amiket csak pirotechnikus szakember használhat.)

Szóval idén szilveszterkor csak az első két kategóriába tartozó tűzijátékokat lehet használni, közterületen azonban ezeket sem – nem, még a tortába szúrható tűzijátékot sem. Csak magánterületen, kertes házak udvarán lehet tűzijátékozni, társasházak udvarán pedig csak akkor, ha a házirend azt megengedi. Külön hangsúlyozták, hogy erkélyeken tilos tűzijátékozni, mert balesetveszélyes.

(MTI)