Egy jelentés szerint az etióp biztonsági erők lelkén szárad több civil megölése is az országban tomboló etnikai zavargásokban

külföld
2021 január 01., 08:54

Az etióp biztonsági erők több mint 75 ember öltek meg és további 200-at megsebesítettek a Hachalu Hundessa énekes meggyilkolása óta kitört etnikai zavargásokban, jelentette be az Etióp Emberi Jogi Bizottság csütörtökön.

A jelentés szerint az etnikai zavargások miatt már 132 ember életét vesztette, és legalább 500-an megsérültek az erőszakos harcokban. Néhány áldozatot lefejeztek, kínoztak vagy az utcára hurcoltak.

Az énekes júliusi meggyilkolása, azért volt jelentős, mert Hachalu volt a kormányellenes tüntetések prominens alakja, akinek megölésével fellángoltak az etnikai sérelmek. A bizottság megállapította, hogy Hachalu halálát követően az utcai tüntetések közepette civileket támadtak meg otthonaikban egyéni és csoportos elkövetők, és botokkal, késsel, fejszékkel, éles vasrudakkal, kövekkel támadtak rájuk.

Több mint 6000 embernek kellett a támadások miatt elhagyni a lakóhelyét, és legalább 900 ingatlant kifosztottak, felégettek vagy megrongáltak a jelentés szerint. A támadások gyakran etnikai amhara vagy ortodox keresztényeket célozták meg.

A jelentés szerint bár érthető, hogy nagy biztonsági erőkre volt szükség a rend helyreállításához, de megkérdőjelezhető az erőszakos módszer, amit alkalmaztak, ugyanis olyanokat is lelőttek, akik nem is tüntettek, vagy éppen mentálisan beteg, idős emberek voltak.

Más esetekben viszont a bizottság megállapította, hogy „a helyi hatóságok nem reagáltak az áldozatok ismételt segítségkérésére, hanem azt mondták nekik, hogy„ a magasabb rangú személyek nem adtak parancsot a beavatkozásra.” A túlélők és a tanúk szerint az etióp biztonsági hatóságok néha állva figyelték a támadásokat.

Az etióp kormány egyelőre nem kommentálta a jelentést, és úgy tűnik, hogy nem is tettek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a hatóságok erőszakos fellépését kivizsgálják.

Az etnikai zavargások nem kapcsolódnak az etiópiai északi Tigray régió november elején kezdődött konfliktusához, de ez újabb jele volt annak az etnikai feszültségnek, amely Afrikában 110 millió embert érint. (AP)