A tesztek során placebóval beoltott jelentkezők is megkapják a Pfizer-BioNTech-vakcinát

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A 95 százalékos hatékonyságú, már több országban is alkalmazott, igaz, tárolási és szállítási paraméterei miatt logisztikai nehézségekkel küzdő koronavírus-vakcinát fejlesztő Pfizer és BioNTech gyógyszergyárak úgy döntöttek, hogy az oltásukat megkapják azok is, akik önként jelentkeztek az oltóanyag tesztjeire, de pont nem az oltóanyagot, hanem csak placebót kaptak. A gyógyszerek tesztjei során ezeket az embereket nevezik kontrollcsoportnak, az ő adataikat hasonlítják össze a tesztek során azokéval, akik megkapták a gyógyszert.

Az amerikai gyógyszerfelügyelet kritizálta a gyógyszergyárakat a döntésük miatt, szerintük ugyanis az oltóanyag hosszútávú hatásainak vizsgálataihoz érdemesebb lenne minél tovább oltóanyag nélkül hagyni a kontrollcsoportot. Erre a vakcina végső engedélyezéséhez is szükség lenne.

A Pfizer és a BioNTech létrehoz egy rendszert, amelyből a tesztjeik részvevői lekérhetik a saját adataikat, köztük az is, hogy az oltóanyagot adták be nekik vagy placebót. Amennyiben az utóbbit, dönthetnek úgy, hogy kérik az oltóanyagot, és ha igen, március 1-jéig meg is kapják az első dózist. (Reuters)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!