Koronavírus-számok Magyarországon 01.28.
Elhunytak + 93 Σ 12 291
Kórházban - 140 Σ 3 669
Fertőzöttek + 1 569 Σ 363 450
Oltottak + 8 511 Σ 161 215

Izrael vezeti az vakcinaversenyt 11,5 százalékos oltottsággal

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Izraelben már több mint 1 millió ember kapta meg a koronavírus elleni oltást, ezzel a zsidó állam utcahosszal vezeti az átoltottsági versenyt. Izraelben jelenleg a lakosság 11,55 dózisnyi oltást adtak ki 100 állampolgárra. A második helyen Bahrein áll 3,49, a harmadikon pedig az Egyesült Királyság 1,47 dózissal.

Mivel a legtöbb koronaoltás két dózisból áll, ezek az arányok még nem a védettek arányát jelentik, hanem többnyire csak azokét, akik megkapták az első dózist. Ahhoz, hogy 100 emberből mindenki oltás által védett legyen, elvileg tehát 200 dózis kellene.

Az Egyesült Államokban 2,78 millió embernek sikerült oltást adni 2020. december 30-ig, holott 2020 végére 20 millió dózist szerettek volna már beadni. Dr Anthony Fauci, az amerikai kormány fő koronavírus-szakértője azt mondta, nem ért egyet a brit stratégiával, amiben a britek igyekeznek minél több embernek beadni az első dózist, akár a második késleltetése árán is, Fauci szerint az USA nem ezt a stratégiát fogja követni.

Indiában közben engedélyezték két oltóanyag használatát vészhelyzetben, az egyik az AstraZeneca oltóanyaga, a másik egy helyi fejlesztésű vakcina.

Izrael sikerének titka, hogy nagyon hamar rendeltek a Pfizer és a BioNTech oltóanyagából, és éppen ez készült el leghamarabb. Az országban december 19. óta oltanak, naponta kb. 150 ezer ember kapja meg a vakcinát, miközben elsőbbséget élveznek a 60 év fölöttiek. Szintén fontos alapja a sikernek, hogy Izraelben mindenkinek regisztrálnia kell egy egészségügyi szolgáltatónál, így ezen a rendszeren keresztül nagyon könnyen elérik az oltáshoz sorra kerülőket. Ezen kívül az izraeli egészségügyi minisztérium szerint szakembereik képesek biztonságosan kisebb részekre osztani a -70 fokon tárolandó oltóanyagot, így a vakcinák elzárt közösségekbe is eljutnak, kisebb szállítmányokban.

Az újraválasztásért kampányoló Benjamin Netanyahu miniszterelnök szerint a jelenleg harmadik lezárást átélő Izrael februárra maga mögött tudhatja a koronavírus-járványt.

Az Európai Unió nagy országai közül Franciaország van leginkább lemaradva, december 27. után az első 3 napon hatóságaiknak kevesebb mint 100 embert sikerült beoltaniuk, miközben Németország ugyanennyi idő alatt 130 ezer dózisnyi oltóanyagot adott ki. A francia késlekedés legfőbb oka a BBC szerint az, hogy nagyon alacsony a franciák bizalma az oltóanyagban, egy felmérés szerint alig 40 százalékuk tervezi, hogy beoltatja magát. Az egészségügyi miniszter szerint a lassúság oka az is, hogy a szakemberek idősotthonokban adják be az oltást a lakóknak, így elkerülve, hogy a legveszélyeztetebbeket utaztatni kelljen. (BBC)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!