Koronavírus-számok Magyarországon 05.09.
Elhunytak + 98 Σ 28 602
Kórházban - 280 Σ 3 353
Fertőzöttek + 1 145 Σ 791 709
Tesztek + 34 042 Σ 5 528 240
Egyszer oltottak + 26 819 Σ 4 288 641

Izrael vezeti az vakcinaversenyt 11,5 százalékos oltottsággal

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Izraelben már több mint 1 millió ember kapta meg a koronavírus elleni oltást, ezzel a zsidó állam utcahosszal vezeti az átoltottsági versenyt. Izraelben jelenleg a lakosság 11,55 dózisnyi oltást adtak ki 100 állampolgárra. A második helyen Bahrein áll 3,49, a harmadikon pedig az Egyesült Királyság 1,47 dózissal.

Mivel a legtöbb koronaoltás két dózisból áll, ezek az arányok még nem a védettek arányát jelentik, hanem többnyire csak azokét, akik megkapták az első dózist. Ahhoz, hogy 100 emberből mindenki oltás által védett legyen, elvileg tehát 200 dózis kellene.

Az Egyesült Államokban 2,78 millió embernek sikerült oltást adni 2020. december 30-ig, holott 2020 végére 20 millió dózist szerettek volna már beadni. Dr Anthony Fauci, az amerikai kormány fő koronavírus-szakértője azt mondta, nem ért egyet a brit stratégiával, amiben a britek igyekeznek minél több embernek beadni az első dózist, akár a második késleltetése árán is, Fauci szerint az USA nem ezt a stratégiát fogja követni.

Indiában közben engedélyezték két oltóanyag használatát vészhelyzetben, az egyik az AstraZeneca oltóanyaga, a másik egy helyi fejlesztésű vakcina.

Izrael sikerének titka, hogy nagyon hamar rendeltek a Pfizer és a BioNTech oltóanyagából, és éppen ez készült el leghamarabb. Az országban december 19. óta oltanak, naponta kb. 150 ezer ember kapja meg a vakcinát, miközben elsőbbséget élveznek a 60 év fölöttiek. Szintén fontos alapja a sikernek, hogy Izraelben mindenkinek regisztrálnia kell egy egészségügyi szolgáltatónál, így ezen a rendszeren keresztül nagyon könnyen elérik az oltáshoz sorra kerülőket. Ezen kívül az izraeli egészségügyi minisztérium szerint szakembereik képesek biztonságosan kisebb részekre osztani a -70 fokon tárolandó oltóanyagot, így a vakcinák elzárt közösségekbe is eljutnak, kisebb szállítmányokban.

Az újraválasztásért kampányoló Benjamin Netanyahu miniszterelnök szerint a jelenleg harmadik lezárást átélő Izrael februárra maga mögött tudhatja a koronavírus-járványt.

Az Európai Unió nagy országai közül Franciaország van leginkább lemaradva, december 27. után az első 3 napon hatóságaiknak kevesebb mint 100 embert sikerült beoltaniuk, miközben Németország ugyanennyi idő alatt 130 ezer dózisnyi oltóanyagot adott ki. A francia késlekedés legfőbb oka a BBC szerint az, hogy nagyon alacsony a franciák bizalma az oltóanyagban, egy felmérés szerint alig 40 százalékuk tervezi, hogy beoltatja magát. Az egészségügyi miniszter szerint a lassúság oka az is, hogy a szakemberek idősotthonokban adják be az oltást a lakóknak, így elkerülve, hogy a legveszélyeztetebbeket utaztatni kelljen. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.