„Vadkeleti stílus”: Szabó, Szél és Bősz szerint vállalhatatlan, hogy Orbán asszonyságnak nevezte Karikó Katalint

Több ellenzéki politikus, Szabó Tímea, Szél Bernadett és Bősz Anett is bírálta Orbán Viktort azért, amilyen hangnemben beszélt Karikó Katalinról, akinek kulcsszerepe van a koronavírus elleni mRNS-vakcinafejlesztésben. Orbán vasárnap azt mondta a Kossuth rádióban: 

„Egyébként mindenki ezt a nehezen kimondható szót használja: Pfizer, azt hiszem így kell mondani. De az valójában egy magyar vakcina. Ugye egy német prof is benne van ebben a dologban, a kutatásban, vagy a kutatás irányításában, de a legtöbben magyarok dolgoznak a kutatásban, vagy a kutatás irányításában. Kis túlzással, de mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne. Büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam.”

A párbeszédes Szabó Tímea szerint abban, hogy Orbán „asszonyságnak” nevezte Karikót, a BioNTech cég alelnökét, „minden benne van, amit és ahogy Orbán és az egész kormány a nőkről és a tudományról külön-külön és együtt is gondol”. 

„A lopás, a csalás, mások elnyomása és megalázása pusztán a következménye annak a középkori és kíméletlen gondolkodásnak, amelyet Orbánék minden téren a magukénak vallanak”- írta Facebook-posztjában, amiről a Népszava számolt be. A független Szél Bernadett vadkeletinek és minden ízében vállalhatatlannak nevezte Orbán stílusát. 

Bősz Anett, a liberálisok elnöke pedig Orbán helyett is elnézést kért Karikótól, aki 1985-ben hagyta el Magyarországot. Létszámleépítés miatt ment el Szegedről, így került Philadelphiába, majd Németországba. Márciusi, G7-nek adott interjújában azt mondta, ha itthon maradt volna, valószínűleg nem végezte volna el ezt a munkát, hanem „panaszkodó, középszerű” kutatóvá vált volna kollégájával, Ludwig Jánossal együtt. „Talán azért alkottunk többet, mert állandó küzdelem volt az életünk, a fennmaradásért az érvényesülésért.”

Karikó hetek óta állandó szereplője a világsajtónak, Richard Dawkins evolúcióbiológus már Nobel-díjat követel számára. 

Karikó Katalin