„Vadkeleti stílus”: Szabó, Szél és Bősz szerint vállalhatatlan, hogy Orbán asszonyságnak nevezte Karikó Katalint

POLITIKA
2021 január 04., 05:49

Több ellenzéki politikus, Szabó Tímea, Szél Bernadett és Bősz Anett is bírálta Orbán Viktort azért, amilyen hangnemben beszélt Karikó Katalinról, akinek kulcsszerepe van a koronavírus elleni mRNS-vakcinafejlesztésben. Orbán vasárnap azt mondta a Kossuth rádióban:

„Egyébként mindenki ezt a nehezen kimondható szót használja: Pfizer, azt hiszem így kell mondani. De az valójában egy magyar vakcina. Ugye egy német prof is benne van ebben a dologban, a kutatásban, vagy a kutatás irányításában, de a legtöbben magyarok dolgoznak a kutatásban, vagy a kutatás irányításában. Kis túlzással, de mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne. Büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam.”

A párbeszédes Szabó Tímea szerint abban, hogy Orbán „asszonyságnak” nevezte Karikót, a BioNTech cég alelnökét, „minden benne van, amit és ahogy Orbán és az egész kormány a nőkről és a tudományról külön-külön és együtt is gondol”.

„A lopás, a csalás, mások elnyomása és megalázása pusztán a következménye annak a középkori és kíméletlen gondolkodásnak, amelyet Orbánék minden téren a magukénak vallanak”- írta Facebook-posztjában, amiről a Népszava számolt be. A független Szél Bernadett vadkeletinek és minden ízében vállalhatatlannak nevezte Orbán stílusát.

link Forrás

Bősz Anett, a liberálisok elnöke pedig Orbán helyett is elnézést kért Karikótól, aki 1985-ben hagyta el Magyarországot. Létszámleépítés miatt ment el Szegedről, így került Philadelphiába, majd Németországba. Márciusi, G7-nek adott interjújában azt mondta, ha itthon maradt volna, valószínűleg nem végezte volna el ezt a munkát, hanem „panaszkodó, középszerű” kutatóvá vált volna kollégájával, Ludwig Jánossal együtt. „Talán azért alkottunk többet, mert állandó küzdelem volt az életünk, a fennmaradásért az érvényesülésért.”

Karikó hetek óta állandó szereplője a világsajtónak, Richard Dawkins evolúcióbiológus már Nobel-díjat követel számára.

photo_camera Karikó Katalin