Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a Moderna vakcináját

járvány
2021 január 06., 12:35

A Pfizer/BioNTech után újabb cég koronavírus elleni vakcinája kerülhet forgalomba az Európai Unióban, miután a Moderna is megkapta az engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől.

Szintén mRNS-típusú vakcináról van szó. Ehhez nincs szükség elölt vírusra vagy vírusfehérjére, csupán a vírus genetikai kódjára. A vírusfehérjét aztán már a szervezet állítja elő a bejuttatott gén utasításai alapján.

A Moderna tesztelésében nagyjából 30 ezren vettek részt, és a vakcina 94 százalékos hatékonyságúnak bizonyult. Az alanyok fele (14134 ember) védőoltást, másik fele (14073 ember) placebót kapott. Előbbiek közül 11-en, utóbbiak közül 185-en kapták el később a fertőzést, és produkáltak tüneteket.

A tesztelés 91 százalékos hatékonyságot mutatott azok körében, akik súlyosan veszélyeztetettek, mert tüdő-, szív- vagy májproblémákkal, túlsúllyal, cukorbetegséggel, vagy HIV-fertőzéssel küzdenek.

A Pfizer/BioNTech vakcinájához hasonlóan ebből is két dózis kell a teljes elérhető védettséghez, ezeket 28 napos eltéréssel adják be.