Mostantól bírósági ítélet tiltja a nemi erőszak áldozatok szüzességi vizsgálatát Pakisztánban

külföld
2021 január 06., 09:44

Jogellenesnek minősítette a nemierőszak-áldozatok szüzességi vizsgálatát egy pakisztáni bíróság. A lahorei törvényszék hétfői ítélete szerint az ilyen vizsgálatok elvégzésének semmilyen jogalapja nincs, ráadásul az erőszak áldozatául esett nők személyes méltóságát is sértik, írja a Guardian.

„Egy megalázó gyakorlatról van szó, ami az áldozatot bünteti, ahelyett, hogy magára az erőszak tényére fókuszálna, és arra, aki ezt az erőszakot elkövette”

- indokolta döntését Ayesha Malik, az ügyben eljáró bíró.

Pakisztánban és nemzetközi porondon a nőjogi mozgalom nagy sikereként ünneplik az ítéletet, ami nagyban segítheti, hogy egyre több áldozat merjen a rendőrséghez fordulni, ha szexuális bűncselekményt követtek el ellene.

Az eddigi gyakorlat alapján, ha a szüzességi vizsgálat során kiderült, hogy az illető nő már nem volt szűz, amikor a feltételezett erőszakra sor került, abból a nyomozó hatóságok arra következtettek, hogy valószínűleg nem történt erőszak. Az érintett nők ellen ráadásul még eljárást is indíthattak illegális, házasság előtti szexuális tevékenység miatt. Az országban ugyanis továbbra is törvény tiltja a házasság előtti szexet, férfiaknak és nőknek egyaránt

Az ENSZ 2018-as jelentése szerint a szüzességi vizsgálatok még mindig általános gyakorlatnak számítanak a világ húsz országában, és akár az alany beleegyezése nélkül is elvégezhetik őket nemierőszak-gyanús esetekben, vagy amikor „erkölcsi bűnbeesés” gyanúja merül fel: házasság előtti szex, vagy a lányok megszökése esetén.