2021 január 07., 11:02

Sorra hátráltak ki Trump mögül közeli szövetségesei is

Az Axios szedte össze, hogy a választási veresége óta hogyan fordultak sorra Trump ellen olyanok is, akik vagy nekik köszönhették a posztjukat, vagy pedig éveken át hűségesen segítették Trumpot.

Az utóbbi hetekben

  • rendszeresen olyan konzervatív bírák söpörték le a választási csalásról szóló, bizonyítékok és alap nélküli beadványokat, akiket Trump nevezett ki
  • a Trump által a Legfelsőbb Bíróságba ültetett bírák sem kívántak közbeavatkozni a választás után
  • Georgia kormányzója, aki jelentős részben Trumpnak köszönhette a posztját, szintén nem volt hajlandó beleavatkozni a választási eredmények felülbírálásába
  • a szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell éveken át simán együttműködött Trumppal és nem emelt szót nyilvánosan egy rakás dolog ellen, amiről amúgy lehetett tudni, hogy zárt ajtók mögött nevetségesnek talál, de most a szenátusban arról beszélt, hogy a kongresszusnak Biden győzelmét kell bejelentenie.
  • A republikánus szenátor, Tom Cotton, aki az egyik leghűségesebb szövetségese volt a szenátusban, nyíltan elítélte, amit Trump a választások után tett. Ez azért is érdekes fejlemény az Axios szerint, mert Cotton indulni tervez 2024-ben, és az, hogy nekiment Trumpnak, azt jelentheti, hogy Cotton úgy számolt, a bukott elnök már nem fog komoly politikai fenyegetést jelenteni a következő ciklus során.
  • Volt egy rakás republikánus is, aki nem volt hajlandó beleállni abba, hogy szavazatukkal megtámadják az egyes államok választásának végeredményét. Persze rengetegen voltak, akik viszont belementek ebbe: Pennyslvania esetében a képviselőházban 138 támogató és 282 ellenző szavazattal bukott el a végeredmény megtámadásáról szóló javaslat, míg a szenátusban 7 a 92 ellen volt az arány.
  • És végül ott van Mike Pence alelnök, aki éveken át hűségesen követte mindenben Trumpot, ugyanakkor a legvégén az alkotmányra hivatkozva nem volt hajlandó teljesíteni Trump kérését, és elutasítani Biden kinevezését.

Az Axios is hangsúlyozza, hogy itt nem hősökről van szó, hanem olyan emberekről, akik közelről nézték, ahogy a rendszer omlik össze, és a végén ilyen vagy okból nem engedték, hogy teljesen összetörjön.