Meghalt egy rendőr, aki a capitoliumi zavargásokban sérült meg

Ottani idő szerint csütörtökön este életét vesztette egy rendőr, aki a Capitolium washingtoni épületénél kitört szerda esti zavargásokban, szolgálat közben sérült meg, tájékoztat a capitoliumi rendőrség hivatalos oldala. A rendőr neve Brian D. Sidnick, akiről azt írja a rendőrség, hogy a zavargókkal való összecsapás közben sérült meg, majd ezután visszatérve a saját egységéhez, összeesett. Azonnal kórházba szállították, ahol azonban másnap este belehalt a sérüléseibe. Megsebesülése körülményeit még vizsgálják.

Sidnick 2008-ban csatlakozott a capitoliumi rendőrséghez, ahol mostanáig a készenléti egységnél szolgált.

A rendőr halálhíre olyan helyzetben érkezett, amikor a Capitolium őrségét ellátó szervezet vezetésének egyébként is komoly kritikákkal kell szembenéznie a törvényhozás épületének szerdai ostroma, illetve annak sikertelen megakadályozása miatt.

Mint ismert, szerdán Donald Trump elnök több száz híve erőszakkal behatolt az épületbe, és csak négy órányi művelettel - a nemzeti gárda segítségével - sikerült őket eltávolítani. Az ostrom során négyen életüket vesztették, a sérülésibe belehalt rendőrrel együtt ötre nőtt a halálos áldozatok száma.

Az AP úgy értesült, a történtek miatt január 16-i hatállyal lemondani készül tisztéről a Capitolium rendőrségének főnöke, Steven Sund. Az amerikai hírügynökség értesülése szerint Sund már megírta lemondólevelét. A lépésre Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke szólította fel, de többek közt a Capitolium rendőri szakszervezetének vezetője is szorgalmazta, hogy lemondjon.

Közben az is kiderült, hogy az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon már három nappal a szerdai ostrom előtt segítséget ajánlott fel a Capitolium őrségének a kongresszusi épület biztosításában, de a szervezet elhárította a felajánlást - adta hírül szintén az AP egy védelmi tisztségviselőre és két további, az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva. A lépés utólag azért érthetetlen, írják, mert hetek óta voltak jelek, melyek előrevetítették, hogy január 6-án, Joe Biden leendő elnök kongresszusi szavazatainak megerősítésekor erőszakba torkolhatnak az események.

Egyelőre nem tudni, hogy szerdán hányan voltak szolgálatban a Capitolium rendőrségének 2300 embere közül. A testület tagjai igen jól képzettek tömegrendezvények biztosításában is, ezúttal azonban valószínűleg csak tüntetésre, nem zendülésre készültek. (via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.