A pécsi egyetem vezetése is tárgyal az alapítványi fenntartásról

oktatás
2021 január 09., 10:11


Elképzelhető, hogy a Pécsi Tudományegyetem is beáll a sorba és átáll az alapítványi fenntartású modellre. Erről a PTE vezetése küldött pénteken levelet az egyetemi polgároknak.

A levélben Miseta Attila rektor és Decsi István kancellár azt írta, hogy "a mai napon a Pécsi Tudományegyetem vezetése és a dékáni kar, tájékozódó megbeszélést folytatott Dr. Bódis József államtitkár úrral a Pécsi Tudományegyetem a modellváltási folyamatba történő esetleges bekapcsolódásáról."

"Az egyetem vezetése, valamint a dékáni kar közösen fognak döntést hozni a tárgyalási folyamat megkezdéséről és annak módjáról."A rektor és a kancellár azt írja, erről tájékoztatni fogják az a fenntartói jogokat gyakorló Innovációs és Technológiai Minisztériumot és az egyetem polgárait, a döntésig viszont a PTE vezetése nem nyilatkozik az ügyről.

A héten kiderült, hogy augusztus elsejétől alapítványi fenntartásba kerülhet a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem is. Eddig már 9 egyetem vált alapítványi fenntartású, de továbbra is állami finanszírozású "magánegyetemmé". Hogy mi lehet a kormány motivációja a felsőoktatási rendszer ilyen átalakításával, arról itt írtunk részletesebben.