Alkotmányos vádeljárás indulhat hétfőn Trump ellen

külföld
2021 január 09., 08:17

Ha Donald Trump azonnali hatállyal nem mond le az elnöki posztról, hétfőn vádeljárás indulhat ellene - erről beszélt Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata elnöke. A demokrata képviselők szerint ugyanis

Trump felkelésre buzdította szerdán a követőit, akik aztán megostromolták a Capitolium épületét. A vádeljárás (impeachment) elindítására vonatkozó javaslatot eddig 160 demokrata képviselő írta alá. A lépésnek a választóknál is meg lenne a támogatottsága, a Reuters és az Ipsos közvélemény-kutatása szerint ugyanis az amerikaiak 57 százaléka szerint az öt ember életét követelő szerdai incidens miatt Trumpot azonnal el kellene távolítani a hivatalából.

Kérdéses viszont, hogy ha elindulna az eljárás, az véget érne-e azelőtt, hogy január 20-án beiktatják Joe Bident. Mitch McConnell, a republikánus szenátorok vezetője egy memóban azt közölte, hogy véleménye szerint a szenátus leghamarabb január 19-én tudna tárgyalni Trump felmentéséről, egy nappal azelőtt, hogy elnöki megbízatása lejár.

Viszont ha az eljárásban bűnösnek találnák, akkor egy életre eltilthatnák attól, hogy közfeladatot lásson el, vagyis nem indulhatna a 2024-es elnökválasztáson. Igaz, arra még nem volt precedens, hogy egy elnök ellen azután is folytassák a vádeljárást, hogy már lejárt a mandátuma, a BBC cikke szerint pedig alkotmányjogi szakértők szerint nem is egyértelmű, hogy egyáltalán lehet-e folytatni az eljárást ilyen esetben. Ha viszont lehetne és hétfőn tényleg elindul az eljárás, akkor

Donald Trump lenne az első amerikai elnök aki ellen két impeachment is indult. Egy ilyen eljárást már indítottak a demokrata képviselők 2019-ben, mondván, hogy Trump visszaélt az elnöki hatalommal, amikor katonai támogatásokért cserébe Joe Bidenről és fiáról szóló terhelő bizonyítékokat várt el az ukrán elnöktől. Bár mindezt dokumentumokkal is bizonyítani lehetett, a republikánus többségű szenátus 2020 februárjában fölmentette az elnököt a vádak alól.