Új forgatókönyvvel állt elő a Fidesz eltávolítására az Európai Néppárt

eu
2021 január 13., 13:03

Új szabály előkészítésén dolgozik az Európai Néppárt parlamenti képviselőcsoportja, ami lehetővé tenné, hogy ne csak egy személyt, hanem egyszerre egy egész képviselőcsoportot kizárhassanak az európai parlamenti frakcióból, ráadásul az eddigi kétharmados többség helyett egyszerű többséggel, írja a Politico. A portál közzé is tette az EPP elnökségének hétfőn elfogadott a javaslat kidolgozását egy ötfős munkacsoportra bízó határozatát.

A határozat alapján a munkacsoport öt EP-képviselőből áll fel: tagjai a spanyol Esteban González Pons, a lengyel Jan Olbrycht, a holland Esther de Lange, a portugál Paulo Rangel és az osztrák Othmar Karas. González Pons kivételével valamennyien a magyar tagpárt párton belüli kritikusai.

A Népszava brüsszeli tudósítója azt írja, a szabályzat módosítását hosszú hónapokkal ezelőtt kezdeményezték azok a néppárti frakciótagok, akik régóta szeretnék, ha a pártcsalád, és nyomában a politikai csoport megszabadulna a Fidesztől. Mostanáig a frakció az ernyőszervezet döntésére várt, hogy lépjen az ügyben. Saját szabályzata ugyanis nem engedte, hogy teljes nemzeti delegációknak búcsút intsen, ha nem tartják be a szervezet értékeit és normáit.

Ennek megváltoztatása akkor került komolyan szóba, amikor az EPP frakció december közepén tartott ülésén felfüggesztették Deutsch Tamás fideszes delegációvezető tagságát. 39 néppárti képviselő indítványozta a politikus kizárását a frakcióból, mert elfogadhatatlannak tartotta, hogy a Gestapo szlogenjéhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését a jogállam tiszteletben tartásáról.

A kezdeményezést akkor nem sikerült véghez vinni, viszont elfogadtak egy nyilatkozatot, amelyben leszögezték, hogy a magyar politikus pártcsoportból való eltávolítására vonatkozó kezdeményezés nem kerül le a napirendről. A hétfőn jóváhagyott elnökségi határozat szerint a frakció már nem várná meg az ernyőszervezet ítéletét, hanem a jövőben önállóan döntene arról, hogy ki lehet és ki nem lehet a tagja.

Kiemelt videóink