Az Európai Bizottság szerint az uniós beszerzések mellett is van lehetőség vakcinavásárlásra

POLITIKA
2021 január 14., 17:36

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének tájékoztatása szerint annak nincs akadálya, hogy az EU tagállamai, köztük Magyarország külön tárgyalásokat folytassanak vakcinabeszerzésről olyan gyártókkal, melyekkel az EU, mint közösség nem állapodott meg védőoltások beszerzéséről. "A tagállamok abban is megállapodtak, hogy az Európai Bizottság által vezetett közös tárgyalások mellett nem tárgyalnak külön-külön, netán egymást túllicitálva a közös vakcinabeszerzésbe bevont gyártókkal" - írták, hozzátéve, hogy azt "semmi nem tiltja, hogy egy tagállam külön tárgyaljon olyan vakcinagyártókkal, amelyekre nem terjed ki a közös beszerzési program, és adott esetben saját hatáskörben – és saját felelősségére – adjon ki ideiglenes, vészhelyzeti engedélyt egy ilyen oltóanyag alkalmazására".

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön kormányhatározatban bízta meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy tegye meg „a további oltóanyagok beszerzéséhez szükséges intézkedéseket”.

Az EB magyarországi képviseletének közleményében azt is ismertette, hogy az EU hat gyártótól (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen, BioNTech-Pfizer, CureVac és Moderna) összesen 2,3 milliárd adag, vagyis 1,15 milliárd ember beoltására elegendő oltóanyag beszerzésére kötött megállapodásokat. Az EU-nak amúgy összesen 447 millió lakója van.

Emlékeztettek rá, hogy a tagállamok 2020 júniusi megállapodása szerint a védőoltásokat csak azután vetik be, ha az Európai Gyógyszerügynökség megadja rájuk a forgalomba hozatali engedélyt. Arra is felhívták a figyelmet, hogy "a gyártókkal kötött uniós szintű megállapodások alapján a tagállamok egyénileg egyeztetik a cégekkel az olyan részleteket, mint hogy pontosan mikor, hova, mennyi vakcinát szállítsanak". Az pedig, hogy mikor érkezhetnek be a szállítmányok, "kizárólag a vállalatok gyártókapacitásán múlik".

Kiemelt videóink