Kreml-szóvivő: „Mi történt? Letartóztatták Navalnijt Németországban? Nem tudok semmiről”

külföld
2021 január 17., 19:16
photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust vasárnap letartóztatták Moszkvában, közvetlenül azután, hogy repülővel visszatért az országba. Navalnij tudta, hogy letartóztatás vár rá, ha hazatér Németországból, ennek ellenére is úgy döntött, hazarepül Berlinből, ahol mérgezése után kezelték.

Letartóztatása előtt arról beszélt, nem tartotta reális lehetőségnek, hogy külföldön marad. „Ez az otthonom, és tudom, hogy igazam van” - mondta.

Hivatalosan azért tartóztatták le, mert megsértette ideiglenes szabadlábra helyezése szabályait azzal, hogy nem jelentkezett a döntés felülvizsgálatára. Miután elvezették, a hatóságok közölték: őrizetben marad a bírósági tárgyalásig.

Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője újságírói kérdésre azt mondta vasárnap este:

„Mi történt? Letartóztatták Navalnijt Németországban? Nem tudok semmiről.”

A Kreml tehát próbál úgy tenni, mintha Navalnij nem számítana - miközben az orosz hatóságok óriási erőket mozgósítottak vasárnap a Vnukovo repülőtéren, ahova eredetileg érkezett volna a gép, és 53 embert tartóztattak le, akik Navalnijt várták. A gépet végül el is terelték a 60 kilométerrel arrébb található Sheremetyevo repülőtérre. A Kreml hosszú ideje azt igyekszik kommunikálni, hogy Navalnijt lényegtelennek tartja - a vasárnapi események elég látványos cáfolatai voltak ennek.

photo_camera Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közölte, Navalnij letartóztatása elfogadhatatlan, és felszólította az orosz hatóságokat, hogy engedjék szabadon.

Ugyanezt közölte a három balti ország (Észtország, Lettország és Litvánia) közös nyilatkozatban, hozzátéve, hogy ha nem engedik szabadon, az EU-nak korlátozó intézkedéseket kellene megfontolnia az orosz kormánnyal szemben.

link Forrás

A szlovák külügyminiszter azt mondta, aggodalommal figyeli az eseményeket, Navalnijnak pedig szabadon és biztonságban van a helye, így gondolja a lengyel külügy is.

link Forrás

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke pedig úgy fogalmazott: Navalnijt nem tudták méreggel megtörni, börtönnel sem fogják tudni, a szolidaritásunk pedig adjon neki erőt.

link Forrás