Letartóztatták a hazatérő Alekszej Navalnijt

külföld
2021 január 17., 18:05

Az orosz hatóságok letartóztatták Alekszej Navalnijt, nem sokkal azután, hogy leszállt a gépe a Moszkva közelében található Sheremetyevo repülőtéren. Az ellenzéki vezetőt a határellenőrzés során tartóztatták le, az eseményt több médium is élőben végigkövette. A férfi röviden vitatkozott a rendőrökkel, majd elbúcsúzott a feleségétől és hagyta magát elvezetni. Az ügyvédje nem mehetett vele.

link Forrás

Navalnij gépének eredetileg helyi idő szerint 19:30-kor (magyar idő szerint 17:30-kor) kellett volna megérkeznie a Moszkva másik részén található Vnukovo reptérre, ahol többszáz híve várta az érkezését. Viszont a gép végül nem itt szállt le, átirányították a Vnukovotól majdnem 60 kilométerre található Sheremetyevo repülőtérre. A hivatalos indoklás szerint azért, mert meghibásodtak a hókotrók, akik előésztíthették volna a repülő leszállási sávját.

Pedig Vnukovoban elég nagy tömeg gyűlt össze Navalnij fogadására - támogatók és rendőrök egyaránt. Négy közeli segítőjét, köztük a testvérét, Oleget a reptér kávézójában vették őrizetbe, amíg a gépre vártak.

link Forrás

Ezután megjelentek a készenléti rendőrök is a vnukovoi reptéren, akik több támogatót és újságírót letartóztattak, és igyekeztek kiszorítani a várakozó tömeget az épületből. Miután világossá vált, hogy nem ezen a reptéren fog leszállni a gép, a rendőrség lezárta a kijáratokat, hogy a támogatók ne juthassanak át a sheremetyevoi reptérre.

link Forrás

Azt már napokkal ezelőtt tudni lehetett, hogy az orosz büntetésvégrehajtás utasítást kapott Navalnij letartóztatására. Ezt azzal indokolták, hogy az ellenzéki vezető megsértette ideiglenes szabadlábra helyezése szabályait azzal, hogy nem jelentkezett időben a döntés felülvizsgálatára.

A férfit augusztusban az orosz titkosszolgálat próbálta a Novicsok nevű méreggel meggyilkolni. A merényletet túlélte, egy németországi klinikára szállították, itt lábadozott mostanáig.

Merénylőit részben maga Navalnij leplezte le, mikor egyiküket álnéven felhívta, a férfi pedig bevallotta neki a gyilkossági terv részleteit.

Az ellenzéki vezető tisztában volt azzal, hogy Putyin börtönben akarja látni, ennek ellenére döntött úgy, hogy visszarepül Oroszországba. Követőit arra buzdította, hogy várják őt a reptéren.

link Forrás

(Moscow Times, Guardian)