Navalnij szerint Oroszországban börtönbe akarják zárni

külföld
2021 január 12., 15:37

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető kedden arról beszélt, hogy az orosz hatóságok be akarják börtönözni, ha hazatér Oroszországba. Navalnij jelenleg gyógykezelését tölti Németországban, miután megpróbálták megmérgezni az orosz titkosszolgálatok által előszeretettel alkalmazott Novicsok nevű készítménnyel, de már korábban már utalt arra, hogy a kezelés végén szeretne hazatérni.

„Putyin annyira dühös, amiért túléltem a mérgezési kísérletét, hogy utasította az FSZIN-t, hogy váltsák tényleg börtönbüntetésre a felfüggesztett büntetésemet” - mondta Navalnij, és be is mutatott egy képernyőfotót az orosz bíróság nyilvántartórendszerből, ami szerint az orosz büntetés-végrehajtást felügyelő kormányszerv, az FSZIN, hétfőn valóban indítványozta, hogy a bíróság törölje Navalnij egyik korábbi büntetésének felfüggesztett státuszát, és rendeljen el letöltendő büntetést.

Navalnijt és testvérét, Oleget még 2014-ben ítélte el egy orosz bíróság lopásért és pénzmosásért, az akkori vádak szerint a testvérpár majd félmillió dollárt lopott el két orosz cégtől. Mivel az egyik cég kapcsolatban állt a francia Yves Rocher kozmetikai vállalattal, az ügy Yves Rocher-ügyként híresült el az orosz sajtóban. Az eljárásban Oleg Navalnij letöltendő börtönt, Alekszej felfüggesztett büntetést kapott. Három évvel később, 2017-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy határozott, hogy Navalnijt és testvérét igazságtalanul ítélték el. Oleg Navalnijt ennek ellenére csak három és fél éves börtönbüntetésének lejárta után, 2018-ban engedték szabadon, és az FSZIN 2017-beg megpróbálta Alekszej felfüggesztett büntetését is letöltendőre váltani, de azt az indítványt elutasította egy moszkvai bíróság.

Most újra ezzel próbálkozik az FSZIN, tetézve azzal, hogy decemberben újabb nyomozás indult Navalnij ellen azzal a gyanúval, hogy nonprofit szervezetei nem megfelelően használtak fel összesen 4,8 millió dollárnyi (több mint 1,4 milliárd forint) támogatást. Ebben az eljárásban Navalnij akár 10 évet is kaphat. (Moscow Times)