Hazaérkezése után egyből letartóztathatják Alekszej Navalnijt

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Földet érése után azonnal letartóztathatják Oroszországban Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt. A Guardian beszámolója alapján az orosz büntetésvégrehajtás utasítást kapott Navalnij letartóztatására. Ezt azzal indokolták, hogy az ellenzéki vezető megsértette ideiglenes szabadlábra helyezése szabályait azzal, hogy nem jelentkezett időben a döntés felülvizsgálatára.

Ebben amúgy az akadályozta, hogy augusztus óta Németországban lábadozott azután, hogy az orosz titkosszolgálat méreggel próbálta meggyilkolni.

Hogy valóban az orosz titkosszolgálat hajtotta végre a merényletet, azt részben maga Navalnij leplezte le, aki álnéven még egy olyan ügynökkel is beszélt, aki személyesen is részt vett a titkosszolgálati akcióban.

A leleplezés óta az orosz hatóságok minden módon nyomást próbáltak gyakorolni rá, hogy maradjon száműzetésben. Például új eljárást indítottak ellene csalás vádjával, illetve megfenyegették, hogy visszavonják idegilenes szabadlábra helyezését is. Navalnij a fenyegetések ellenére is közölte, hogy "sose volt kérdés, hogy visszatér Oroszországba", egyben arra buzdította híveit, hogy várják a reptéren.

Ezután közölte csütörtökön az orosz kormányzat, hogy márpedig letartóztatják. Ez a Guardian szerint garantálja, hogy Navalnij hazatérésekor összetűzések robbanjanak ki Navalnij támogatói és a politikus letartóztatására kivezényelt erőszakszervezetek között.

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!