Visszarepül Oroszországba Alekszej Navalnij

külföld
2021 január 13., 12:29

Intstagram-oldalán közzétett videóüzenetében jelentette Alekszej Navalnij, hogy január 17-én vasárnap elhagyja Németországot, és repülőn visszatér hazájába, Oroszországba, írja a CNN.

Az ellenzéki vezető szeptember vége óta tartózkodik Németországban, ekkor szállították a berlini Charité klinikára, miután Oroszországban mérgezéses gyilkossági kísérlet áldozata lett. Szervezetében az orosz titkosszolgálatok által előszeretettel alkalmazott Novicsok nevű készítmény nyomait találták, kis híja volt, hogy nem halt bele a mérgezésbe.

Navalnij ennek ellenére most azt mondja,

„soha nem volt kérdés számomra, hogy visszatérjek-e Oroszországba. Valójában nem is távoztam, egy intenzív terápiás dobozban szállítottak Németországba”.

Könnyen elképzelhető viszont, hogy Navalnijt hazatérését követően őrizetbe vegyék az orosz hatóságok. Az Orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat ugyanis felfüggesztett börtönbüntetésének letöltendő szabadságvesztésre változtatását kérte a bíróságtól hétfőn egy Navalnij ellen lefolytatott több éves büntetőügyben.

A büntetési mód megváltoztatását azért kezdeményezte a hatóság, mert szerintük Navalnijnak Németországba utazásával megsértette a felfüggesztett szabadságvesztés letöltésének szabályait.

2020 végén ráadásul egy újabb büntetőeljárás indult Navalnij ellen csalás gyanúja miatt, amit, csakúgy, mint az eddigi eljárásokat, politikailag motivált, „fabrikált” ügyeknek tart az ellenzéki vezető.