107 tanár követeli az SZFE vezetésétől az őszi félévet és az igazságot

oktatás
2021 január 18., 18:39

Összesen 107 olyan tanár írta alá azt a közleményt, amiben követelik, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetői ismerjék el az óraadó tanárok őszi teljesítését és január végén fizessék ki a járandóságukat. Valamint ragaszkodnak ahhoz, hogy az őszi szemeszter őszi szemeszterként legyen lezárva.

Vidnyánszky Attilláék kuratóriuma november végén egy nem sokkal korábban megjelent kormányhatározatra hivatkozva függesztette fel az oktatást a diákok által elfoglalt egyetemen. És egyben a félévet is érvénytelenítették, így az oktatás csak február 1-én indulhat újra.

Ugyanakkor ennek a jogszerűségét az oktatók továbbra is vitatják, mert jelenléti, illetve online oktatás zajlott a tanév őszi szemeszterében, és január végéig lezajlik a vizsgaidőszak is. Ezért hétfőn a következő közleményt adták ki:

Mi, az SZFE tanárai ragaszkodunk az igazsághoz: jelenléti, illetve online oktatás zajlott a tanév őszi szemeszterében, és január végéig lezajlik a vizsgaidőszak. A hallgatók teljesítését jelenléti ívekkel, vizsgalapokkal és felvételeken rögzített vizsgafeladatokkal igazoljuk.

Mi, az SZFE tanárai ragaszkodunk az óraadó tanárok teljesítésének elismeréséhez, járandóságuk január végi kiegyenlítéséhez. Ragaszkodunk ahhoz, hogy az őszi szemeszter őszi szemeszterként legyen lezárva.

Ne történhessen a Neptun rendszerben olyan adminisztratív manipuláció, amely az őszi félévet nulla kredittel érvényteleníti, és a tavaszit harminc kredittel nyitja meg. Ez a kizárólag büntetésként értelmezhető terv nem veszi figyelembe a Fővárosi Törvényszék 105.K.708.006/2020/3. számú, december 18-án kelt végzését, amely egyértelműen elrendeli a Kuratóriumnak az oktatást megtiltó, november 27-i döntésére a teljes halasztó hatályt. A kuratórium december 22-én megismételt döntése nem veszi figyelembe a valóságot. A Törvényszék azonnali jogvédelmet rendelt el a hallgatóknak.

Mi, az SZFE tanárai pedig azonnali jogvédelmet követelünk az igazságnak! Ne történhessen olyan manipuláció, amely a valós tényeket meghazudtolja!

Negyvenöt osztályvezető tanár (a negyvenkilencből) állásfoglalást küldött az új vezetőségnek, kinyilvánította, hogy nem fogadja el az őszi félév eltüntetését — egy hete nem kapunk rá választ. A hallgatóknak küldött tájékoztató, a sajtónyilatkozatok egyáltalán nem oszlatják el aggodalmunkat. A tanárok egy része tegnap, értesítés nélkül visszakapta a Neptun hozzáférését, de ők sem tudják a vizsgaeredményeket rögzíteni, másoknak továbbra sincs hozzáférésük.

Százhét tanár, aki az őszi félévben tanított.

Almási Tamás
Ari Zsófi
Árva László
Bagossy László
Balázs Gábor
Bányai Tamás
Báron György
Berecz Bea
Boldizsár Ildikó
Csató Kata
Csémy Melinda
Cserepes Gyula
Csizmadia Tibor
Dargay Marcell
Dés András
Denk Viktória
Erdélyi Attila
Esztán Mónika
Faur Anna
Fekete Ádám
Fekete Ernő
Ferenczi Gábor
Forgács Péter
Földényi F. László
Fuchs Lívia
Fullajtár Andrea
Gábor György
Gál Eszter
Garai Judit
Gelencsér Gábor
Gigor Attila
Gimesi Dóra
Golden Dániel
Grecsó Zoltán
Grósz Zsuzsanna
Gyombolai Gábor
Győrei Zsolt
Hajdu Szabolcs
Hegedűs D. Géza
Hoffer Károly
Horkay Barnabás
Horváth Csaba
Hutlassa Tamás
Jákfalvi Magdolna
Janisch Attila
Kármán Emese
Kárpáti Péter
Karsai György
Kende János
Kékesi Attila
Kiss Csaba
Kiss Éva
Kollányi Tamás
Kolosi Péter
Koltai M. Gábor
Kotroczó Róbert
Kovács D. Dániel
Laufer Szilvia
Lázár Zsigmond
Lemhényi Réka
Márk Iván
Máté Krisztina
Mátyássy Áron
Mélyi József
Nagy Zoltán
Németh Gábor
Neudold Júlia
Novák Eszter
Pálfi György
Pálfi Szabolcs
Papp Márta
Pistyur Veronika
Polgár Csaba
Porogi Dorka
Rába Roland
Radák Judit
Ragó Anett
Rigó Péter
Róbert Júlia
Ruff-Kiss Ágnes
Schulze Éva
Schwechtje Mihàly
Sellő Hajnal
Selmeczi György
Standeisky Éva
Stőhr Lóránt
Szabó Iván
Szabó Mónika
Székely Kriszta
Szilágyi Bálint
Szórád Máté
Szöllősi Barnabás
Tallér Zsófia
Tárnoki Márk
Tasnádi István
Téri Gáspár
Tóth Péter
Turcsány Villő
Upor László
Várady Zsuzsi
Varga Anikó
Wierdl Eszter
Zalán Márk
Zányi Tamás
Zeke Edit
Zurbó Dorottya
Zsótér Sándor”