A kormányzati segítséget kihasználva érvényteleníti a tanévet az SZFE kuratóriuma

oktatás
2020 november 27., 20:29

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartója mai döntésével – a 522/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet alapján – megerősítette, hogy a továbbra is fennálló rendkívüli helyzetre tekintettel a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei az Egyetemen nem állnak fenn - ezt írja péntek este kiadott tájékoztatójában a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma. A tájékoztató szerint a tanítás csak 2021 február 1-én indulhat újra, az intézmény vezetését pedig arra kérik, hogy "intézkedjen a tanév szükség szerinti meghosszabbításáról azzal, hogy az első féléves tárgyak teljesíthetőségét a következő félévek során lehetőség szerint biztosítsák."

A kormányrendelet, amire a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium hivatkozik, szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. "A veszélyhelyzet idején a felsőoktatást érintő egyes szabályokról" című rendelet szerint a vészhelyzet ideje alatt az egyetemek fenntartója érvénytelenítheti a félévet/tanévet, amennyiben valamilyen rendkívüli helyzet miatt nem lehet teljesíteni jogszerűen a tanulmányi kötelezettségeket. Rendkívüli helyzet okai lehetnek:

  • közegészségügyi ok,
  • közbiztonsági ok,
  • természeti csapás,
  • a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet.

Vagyis a rendelet jogalapot teremtett arra, hogy a kuratórium felfüggeszthesse az oktatást a diákok által elfoglalt egyetemen.Ez azért is jött jól Vidnyánszkyéknak, mert enélkül alapvetően jogtalan és jogsértő lett volna az a húzás, hogy az oktatást beszüntetve és a blokád alatt töltött félévet semmisnek tekintve próbáljanak valahogy felülkerekedni a kuratóriumot illegitimnek tartó diákok és oktatók mozgalmán. Épp pénteken jelent meg az Oktatási Jogok Biztosának levele, amelyben azt írja, hogy semmilyen törvényi alapja nincs a kuratórium lépésének, sőt, azzal, hogy megtiltja az oktatást, a hallgatók alkotmányos jogát is sérti.

Az SZFE hallgatói korábban úgy tartották, hogy a kormányrendelet alapján, amire most a kuratórium hivatkozik, nem lehet felfüggeszteni a tanítást az SZFE-n, mert az egyetemen a felsorolt okok közül egy sem áll fenn. Mint csütörtökön írták, "[a] Színház- és Filmművészeti Egyetem közössége a rendkívüli helyzet meghatározását értelmezve arra jutott, hogy intézményünkben nem áll fenn sem közegészségügyi-, sem közbiztonsági ok, sem természeti csapás, mely ellehetetlenítené a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítését. A tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül éppen a tanulmányi félév felfüggesztése, közvetve pedig az alapítványi átállás módja fenyegeti."