Oktatási ombudsman: jogsértő, hogy az SZFE kuratóriuma felfüggesztette az oktatást

oktatás
2020 november 27., 17:00

Az Oktatási Jogok Biztosa kivizsgálta a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak panaszait, és megállapította, hogy az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának nincs felhatalmazása arra, hogy felfüggessze az oktatást, a felfüggesztéssel pedig a hallgatók alkotmányos jogait sértik.

Dr. Aáry-Tamás Lajos hetekig vizsgálta a tanév felfüggesztésével kapcsolatos beérkezett panaszokat, ennek eredményét pedig most levélben közölte az SZFE hallgatóival. Az Oktatási Jogok Biztosa azt írja, hogy az állam kötelezettsége, hogy a felsőoktatási mindenki számára hozzáférhetővé tegye, és biztosítsa a tanulás, tanítás és kutatás szabadságát. Az egyetem fenntartói jogait ugyan az állam átadhatja, ahogy az SZFE esetében át is adta a Vidnyánszky Attila vezette Színház és Filmművészetért Alapítványnak, de ettől még az államnak garantálni kell a hallgatók jogait. A fenntartó pedig csak az adott intézmény üzemeltetéséért felel. Mint dr. Aáry-Tamás Lajos írja:

"Nincs olyan törvényes cél és felhatalmazás sem, amely szerint a fenntartó felfüggesztheti vagy szüneteltetheti az oktatást." Az Oktatási Jogok Biztosa megállapítja, hogy azzal, hogy gyakorlatilag megtiltja az oktatást az egyetemen, a Vidnyánszky vezette kuratórium a jogszabályban rögzített céljával ellentétesen jár el, ezzel pedig súlyosan sérti a hallgatók tanulás szabadságához fűződő alkotmányos jogait.

"Ezért jogszabályban biztosított hatáskörömnél fogva azzal a kezdeményezéssel fordulok a kuratórium felé, hogy haladéktalanul vonja vissza a jogsértő, törvényes alapot nélkülöző döntését."Az Oktatási Jogok Biztosa az oktatásért felelős minisztériumon belül, így jelenleg az Emmi-n belül működik. Dr. Aáry-Tamás Lajos 1999 óta tölti be ezt a pozíciót.