A kuratórium felfüggeszti az oktatást az SZFE-n, mondván, nem érvényesülnek a higiéniai és balesetvédelmi szabályok

POLITIKA
2020 október 30., 16:12

A Színház és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) felügyelő alapítvány kuratóriuma úgy döntött, felfüggeszti az oktatási tevékenységet az SZFE-n, ugyanis szerintük az egyetem épületeiben nem érvényesülnek az alapvető higiéniai, valamint tűz- és balesetvédelmi szabályok. Hogy ez mit jelent pontosan az egyetemfoglalókra nézve, akik az elfoglalt épületükben saját maguk szervezik az oktatást, még nem tudni.

A kuratórium Rátóti Zoltán által aláírt közleményében az szerepel, hogy „jelentős problémát okoz, hogy az általunk megismert adatok alapján az Egyetem elfoglalt létesítményeiben a tűz- és balesetvédelmi szabályok nem, vagy csak részben érvényesülnek, a higiéniás viszonyok aggasztóak, az épületekben rendszeres az alkoholfogyasztás és a nemdohányzók védelmére vonatkozó szabályok megszegése”. Szerintük ilyen körülmények között az oktatás feltételei az SZFE létesítményeiben felelősséggel nem biztosíthatóak.

A kuratórium értesítette erről az Oktatási Hivatalt, ami végzésben szólította fel a kuratóriumot „az egyetemen kialakult vis maior helyzet soron kívüli megszüntetésére”. Ezért függesztette fel a kuratórium az oktatást az őszi szünet után egészen „a helyzet tisztázásáig”.

A kuratórium tárgyalásra is hívta a tanárok és a diákok képviselőt, azaz „az Upor László által vezetett max. 3 fős tanári, és a Csarnai Mihály által vezetett max. 3 fős hallgatói delegációkat” 2020. november 2-án 11:00 órára a Bajor Gizi Színészmúzeum tárgyalótermébe. A közlemény szerint az egyeztetésen a kuratórium képviselői és az egyetem új vezetői is jelen lesznek, de bármelyik tárgyalófél hiányában az egyeztetést eredménytelennek tekintik. „Az esemény nem lesz nyilvános, az ott elhangzottakról ugyanakkor jegyzőkönyv készül.”

Az egyetemfoglalók azonban nem az alapítvány kuratóriumával, hanem az alapítói jogokkal rendelkező kormány képviselőivel akarnak tárgyalni az egyetemfoglalás elejétől fogva.