Orbán főtanácsadója kiállt az SZFE mellett

oktatás
2020 október 22., 15:55

Váratlan helyről kaptak támogatást a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tiltakozó tanárai és hallgatói: Hegedüs Zsuzsa, a miniszterelnök főtanácsaadója az egyik oktatón keresztül üzente meg, hogy velük van az egyetem autonómiájáért folytatott küzdelemben. A 444-nek pedig azt mondta, hogy szerinte a patthelyzet megoldása érdekében a kormánynak le kellene ülnie tárgyalni az egyetem oktatóival és hallgatóival.

Hegedüs Zsuzsa szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó és Orbán Viktor 2012-ben
photo_camera Hegedüs Zsuzsa szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó és Orbán Viktor 2012-ben Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Eddig kormánypárti körökből nem hangzottak el a hivatalostól eltérő állapontok az egyetem ügyével kapcsolatban, főleg nem Orbán Viktor környezetéből. Hegedüs Zsuzsa pedig jelenleg is miniszterelnöki megbízottként szerepel a kormány honlapján, aki többek között a társadalmi konfliktusok kezelésével és megoldásával kapcsolatban ad tanácsokat a miniszterelnöknek. Kérdésünkre az SZFE helyzetéről azt mondta:

Ahogy minden tudománnyal foglalkozó ember számára, a SZFE hallgatóinak és tanárainak követelése, az akadémiai intézetek autonómiájához hasonlóan nem egyszerűen létkérdés, hanem a legfontosabb feltétele annak, hogy az adott ország ne szoruljon a tudás alapú globális világrendszer perifériájára.

Más szóval, mint minden e téren dolgozó kutató, és felsőoktatási aktor számára az autonómia nemcsak abszolút prioritás, hanem az ország legalapvetőbb érdeke.

Hegedüs a 70-es évek óta foglalkozik szociológusként a társadalmi mozgalmakkal és ezek által megjelenített konfliktusokkal. Most az SZFE körül kialakult patthelyzet feloldásáról azt gondolja, hogy „a sokszor hosszú évekig tartó konfliktus megoldási folyamat első lépése mindig a dialógus kiprovokálása, aminek feltételeit az SZFE hallgatói és oktatói által indított akció példaértékűen a maga részéről meg is tett. A konfliktus feloldásának második feltétele természetesen a vitatott döntést meghozók párbeszédre való hajlandósága”.

Következésképpen jelen pillanatban a probléma abból adódik, hogy a kormány képviseletében még senki nem vállalta, hogy leül velük tárgyalni, holott e célból vonultak két nappal ezelőtt az ITM elé a SZFE hallgatói és tanárai”.A hallgatók több ismert színésszel együtt hétfőn vonultak az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elé, hogy az SZFE autonómiájának visszaállításáért tüntessenek. Azért az ITM előtt tüntettek, mert szerintük épp a kormánynak kellene feloldania az új kuratóriummal kialakult patthelyzetet, hiszen 2022. január 1-ig még a minisztériumnál vannak az alapítói jogok.

photo_camera Reisz Gábor rendező az SZFE tüntetésén az ITM előtt Fotó: Szász Zsófi/444

Németh Gábor, az SZFE oktatója a 444-nek erről azt mondta, hogy a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriummal nincs tárgyalnivalójuk, szerinte a minisztériummal kellene leülni, és velük kellene újrakezdeni az egészet. Többek között azt szeretnék elérni, hogy állítsák vissza az egyetem szenátusának jogköreit, például hogy a rektor kinevezése előtt a pályázati kiírást meghatározhassa, valamint a beérkezett pályázatokat megismerhesse és jelöltet állíthasson. Ráadásul a nyáron az ITM úgy jelölte ki az egyetemet fenntartó kuratórium tagjait, hogy az SZFE által javasolt személyek közül senki sem került be.

Hegedüs Zsuzsa az SZFE október 23-i tüntetéséről azt mondta, őszintén reméli, hogy ezzel el tudják érni, hogy a kormány tárgyaljon velük. „Ami az autonómia visszaállításának konkrét módozatait illeti, az csak és kizárólag ennek, a - még egyszer hangsúlyozom -, reményeim szerint mihamarabb meginduló párbeszéd során alakulhat ki” - tette hozzá. Amikor azt kérdeztük, hogy részt vesz-e a tüntetésen, azt válaszolta: „Eszembe se jutott, hogy akár a jelenlétemmel, egy kicsit is elvegyek a SZFE hallgatói és oktatási közössége által indított akció érdemeiből.

Érdeklődtünk, hogy minderről beszélt-e Orbán Viktorral is. Szerinte erről „a Miniszterelnököt kell megkérdezni, de a 2004 óta tartó aktív együttműködésünk és barátságunk eredményeként kevés olyan téma van, amiről a Miniszterelnök nem ismeri a hozzáállásomat”.