Október 23-ra tüntetést szerveznek az SZFE hallgatói

KULTÚRA
2020 október 14., 13:49

Október 23-án 16 órától megemlékezést tartanak a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói a Műegyetem-rakparton, ahonnan aztán elsétálnak majd az Urániáig - ezt jelentették be az egyetem autonómiájáért tüntető hallgatók. Mind mondták, 1956 október 23-án a Műegyetem-rakparton az egyetemisták megmozdultak azért, amiben hittek, az egyén és a közösség szabadságáért.

"Sétáljunk el együtt az Urániáig, és ezzel az ünnepi menettel emlékezzünk meg arról, hogy mi mindent lehet elérni, ha együtt cselekszünk! Tartsatok velünk, mindannyiunk szabadságáért!"A sajtótájékoztatón a hallgatók képviselői azt mondták, hogy az egyetem általuk illegitimnek tartott vezetése gyakorlati eszközökkel veszélyezteti az oktatást azzal, hogy este 6 és reggel 7 óra között kikapcsolta az egyetem épületeiben az internetet, amiért amúgy az egyetemisták és kollégisták fizetnek az egyetemnek. Emellett "zsarolással kényszerítik az üzemeltetéshez tartozó munkatársakat", hogy ne engedjék be a diákokat a termekbe, és a képi és hangfelvételek tiltásával ellehetetlenítik az egyetemfoglalásról készülő közösségi dokumentumfilm elkészítését, mindezt "egy olyan intézményben, ahol filmes képzés zajlik".


Az egyetemisták arra is reagáltak, hogy Szarka Gábor befejezettnek tekinti az egyetemfoglalást és az egyetem dolgozóinak és hallgatóinak nyilatkozniuk kell, hogy együttműködnek-e az új vezetéssel. Erről a diákok azt mondták,

a tanköztársaságot nem lehet betiltani, mert az egy eszme, "amelynek égisze alatt az egyetem minden polgára egyenlő". Azt is mondták, hogy az egyetem hallgatóit és dolgozóit senki sem kényszerítheti arra, hogy tegyenek lojalitási nyilatkozatot. Németh Gábor, az egyetem oktatója ehhez később felszólalva hozzátette, hogy bár az egyetem új vezetése Upor László volt rektorhelyettest és Csernai Mihály HÖK-elnököt tartja az amúgy magánkezdeményezésnek minősített tanköztársaság képviselőinek, annak igazából nincsenek képviselői.

Ötletgazdája van, ha bűnbakot keres, megtalálta, én vagyok az - mondta Németh Szarka Gábornak üzenve, hozzátéve, hogy bár Szarka az SZFE nevében szeret nyilatkozni, "az SZFE nem ő, hanem mi vagyunk.

Csató Kata, az egyetem sztrájkbizottságának ügyvivője felolvasta a Szarka Gábor kancellárnak írt levelét, amelyben a kancellár azon kérésére reagált, hogy adják ki a sztrájkban résztvevő dolgozók listáját. Csató ezt a kérést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság egy korábbi határozatára hivatkozva elutasította, amely szerint az ilyen adatokat legfeljebb a bérszámfejtéssel foglalkozók ismerhetnék meg, akiknek a bérszámfejtés után meg kell semmisíteni azokat, mások pedig, legyen az akár a szervezet vezetője, jogszerű cél hiányában nem ismerheti meg.