Befejezettnek tekinti az egyetemfoglalást az SZFE új vezetése, mindenkinek nyilatkoznia kell, együttműködik-e velük

KULTÚRA
2020 október 13., 11:21

A Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése „befejezettnek tekinti” az SZFE blokádja kezdetén létrehozott, a fenntartó kuratóriumot és az általa kinevezett rektorhelyetteseket illegitimnek tartó hallgatói „tanköztársaságot”, és a napokban nyilatkoztatni fogja az egyetem összes hallgatóját és dolgozóját, hajlandóak-e a jövőben együttműködni az új vezetéssel - közölte az SZFE két frissen kinevezett rektorhelyettese, és Szarka Gábor kancellár kedden kiadott közleményükben.

„Mint a közvélemény előtt már ismert, a Színház- és Filmművészeti Egyetem általános rektorhelyettese, Novák Emil és kancellárja, Dr. Szarka Gábor 2020. október 4-én 8 pontos válságkezelési csomagot jelentett be az SZFE körül kialakult helyzet átfogó rendezése érdekében” - kezdődik a szöveg, miszerint a hallgatók és az egyetem sztrájkbizottsága „egységesen elutasították” az egyetemvezetés párbeszédre hívó kezdeményezését és „kompromisszumos ajánlatát”.

„Egyeztetési kísérleteik kudarcba fulladása” miatt az egyetemvezetés új döntéseket hozott:

„Mivel az Upor László volt általános rektorhelyettes által a 2020. szeptemberi tanévnyitón bejelentett «tanköztársaság» elnevezésű oktatási modell mostanra teljes egészében szétzilálta az Egyetem belső működését és lehetetlenné tett minden párbeszédet” - fogalmaznak,

  • „a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése a «tanköztársaságot» a maga részéről a mai nappal befejezettnek tekinti, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja.”
  • Ha a tanköztársaság ezután sem fejezi be tevékenységét, az egyetemvezetés azt már „az Egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tekinti”, aminek képviselője szemükben az azt meghirdető Upor László volt rektorhelyettes, és Csernai Mihály HÖK-elnök.
  • Az egyetem minden munkavállalóját és hallgatóját levélben keresi meg az egyetemvezetés a következő napokban, „hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról”.
  • Az egyetem létesítményei „fokozatosan a «tanköztársaság» bejelentése előtti működési rendre állnak vissza, erről Szarka Gábor, az egyetem kancellárja „az üzemeltető útján gondoskodik”.
  • Az egyetemen legkésőbb 2021. január 30-ig új szenátusi választásokat tartanak, mert szerintük az SZFE modellváltáskor lemondott szenátusa lépésével „önmaga sodorta veszélybe az egyetem autonómiáját”, amit az új vezetés feladata lesz most helyreállítani.

A közleménnyel párhuzamosan Szarka Gábor kancellár saját kommünikét is kiadott, „munkajogi” felelősségre vonással fenyegetve az egyetemfoglalókkal együttműködő munkavállalókat:

„A fenti döntés értelmében a mai nappal minden együttműködést megtiltok az egyetemfoglalókkal és támogatóikkal. Ezzel kapcsolatban minden munkavállalótól elvárom a kellő határozottságot, de megkérem Önöket, hogy ezzel összefüggésben semmilyen fizikai kontaktusra ne kerüljön sor, ezt minden esetben kerüljék, az esetleges provokációra ne reagáljanak. Azon munkavállalók, akik a tájékoztató ellenére továbbra is együttműködnek az egyetemfoglalókkal vagy a magukat a „tanköztársaság” képviselőinek valló személyekkel a továbbiakban munkajogi felelősséggel tartoznak”

- írja. Hozzátéve, az egyetem épületeiben (a gyakorló helyszínek kivételével) megtiltja kép és hangrögzítő eszközök használatát, és elrendeli „az irodahelyiségek és egyéb munkavégzési és oktatási helyszínek munkaidőn, illetve oktatási tevékenységen túli zárását”. Az üzemeltetés dolgozóit arra kéri, „a létesítmények működési rendjét sértő cselekményekről készítsenek jegyzőkönyvet”.

„Bízom benne, hogy együttműködésükkel hamarosan helyreállítható az Egyetem normális oktatási és működési rendje” - zárul Szarka bejelentése.