Szarka Gábor volt gépesített lövész tisztet nem engedték be az SZFE-re, ezért felolvasott egy közleményt

oktatás
2020 október 08., 08:08

Éjfélkor lejárt a határidő, amit a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett kancellárja, Szarka Gábor egykori gépesített lövész tiszt adott az SZFE hallgatóinak az egyetemblokád feloldására és dolgozóinak a sztrájk abbahagyására, amiért cserébe a tanároknak béremelést, a tiltakozó diákoknak pedig büntetlenséget ígértek.

Szarka megjelent az SZFE-nél, hogy bemenjen, de nem engedték be.

A kancellár (aki egyike volt azon keveseknek, akiken nem volt maszk) így közleményt olvasott fel, ami szerint az egyetem legitim vezetése a hivatali munkavégzésben akadályoztatva van, ezért ír, hogy a kuratórium a munkavégzésre jelöljön ki más helyszínt. Az egyetemfoglalást elutasítják, nem tartják a véleménynyilvánítás legitim formájának, a tanulmányi félév elismerésének sorsa már az oktatók kezében van, az SZFE vezetése nem vállal felelősséget az oktatás színvonaláért. Az SZFE új vezetése mostantól csak az egyetem teljes megújítására koncentrál.

link Forrás

A nyilatkozat 5. pontja így hangzott:

„Felhívást intézünk a magyar kulturális élet valamennyi szereplőjéhez illetve a kultúrát szerető magyar emberekhez, hogy biztosítsák támogatásukról a színház- és filmművészeti képzés megújításának erőfeszítéseit, legyenek annak aktív részesei!”

Ezután az SZFE hallgatói is felolvasták a 10 pontos követelésüket, amiben elutasították az egyetem kinevezett kuratóriumát és a felügyelő bizottságát.

Szarka Gábor egyébként pénteken azt mondta, amíg nem tud bejutni a munkahelyére, nem tudja aláírni a dolgozók fizetéseit, de az SZFE bérszámfejtője, Varga Réka közölte, abszurd az állítás, hogy az egyetem kancellárjának az épületben kellene lennie ahhoz, hogy elutalja a dolgozók fizetéseit.