Szarka Gábor volt gépesített lövész tisztet nem engedték be az SZFE-re, ezért felolvasott egy közleményt

oktatás
2020 október 08., 08:08

Éjfélkor lejárt a határidő, amit a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett kancellárja, Szarka Gábor egykori gépesített lövész tiszt adott az SZFE hallgatóinak az egyetemblokád feloldására és dolgozóinak a sztrájk abbahagyására, amiért cserébe a tanároknak béremelést, a tiltakozó diákoknak pedig büntetlenséget ígértek.

Szarka megjelent az SZFE-nél, hogy bemenjen, de nem engedték be.

A kancellár (aki egyike volt azon keveseknek, akiken nem volt maszk) így közleményt olvasott fel, ami szerint az egyetem legitim vezetése a hivatali munkavégzésben akadályoztatva van, ezért ír, hogy a kuratórium a munkavégzésre jelöljön ki más helyszínt. Az egyetemfoglalást elutasítják, nem tartják a véleménynyilvánítás legitim formájának, a tanulmányi félév elismerésének sorsa már az oktatók kezében van, az SZFE vezetése nem vállal felelősséget az oktatás színvonaláért. Az SZFE új vezetése mostantól csak az egyetem teljes megújítására koncentrál.

A nyilatkozat 5. pontja így hangzott:

„Felhívást intézünk a magyar kulturális élet valamennyi szereplőjéhez illetve a kultúrát szerető magyar emberekhez, hogy biztosítsák támogatásukról a színház- és filmművészeti képzés megújításának erőfeszítéseit, legyenek annak aktív részesei!”

Ezután az SZFE hallgatói is felolvasták a 10 pontos követelésüket, amiben elutasították az egyetem kinevezett kuratóriumát és a felügyelő bizottságát.

Szarka Gábor egyébként pénteken azt mondta, amíg nem tud bejutni a munkahelyére, nem tudja aláírni a dolgozók fizetéseit, de az SZFE bérszámfejtője, Varga Réka közölte, abszurd az állítás, hogy az egyetem kancellárjának az épületben kellene lennie ahhoz, hogy elutalja a dolgozók fizetéseit.