„Fel kell készülnünk rá, hogy egyre többen próbálnak majd bejutni az épületünkbe”

KULTÚRA
2020 október 07., 10:20

Október 7-én szerdán éjfélkor jár le a határidő, amit a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett kancellárja, Szarka Gábor adott az SZFE hallgatóinak az egyetemblokád feloldására és dolgozóinak a sztrájk abbahagyására, amiért cserébe a tanárok béremelést, a tiltakozó diákok pedig büntetlenséget kapnának.

A közelgő határidő apropóján interjút készített az egyetem két hallgatójával a Magyar Narancs, amiben Csernai Mihály, az SZFE HÖK elnöke, és Zsille Sára megerősítették,

az egyetem közössége továbbra is elutasítja az ultimátumot, és október 8. után sem fog beengedni senkit az egyetem épületeibe az illegitimnek tartott vezetés tagjai közül.

„Azt látjuk, október 8-tól valószínűleg fel kell készülnünk arra, hogy egyre többen próbálnak majd meg bejutni az épületbe. Nagyon fontos pillanatához érkeztünk az egyetemfoglalásnak. Több ilyen volt már, de ez a mostani sorsdöntő pár nap lehet” - mondta Csernai Mihály az elkövetkező időszakkal kapcsolatos várakozásokról.

Zsille Sára pedig kérdésre hozzátette, fel vannak készülve arra is, ha esetleg „radikálisabban” lép majd fel a kuratórium a blokádot folytató egyetemistákkal szemben.

„Nem tudok elképzelni olyan szituációt, hogy az alapfelépítés így marad, a kuratórium itt marad, az alapdokumentumok változatlanok lesznek, ilyen-olyan tervekkel, kinevezett személyekkel, és akkor egyszer csak varázsütésre el fog indulni az egyetem működése”

- magyarázta Csernai. Szerinte a döntéshozóknak egy ponton muszáj belátniuk, hogy meg kell hallgatniuk a másik felet és nem „hatalomátvételi szempontból mindent bekebelezve előállni, hanem alapvető döntések előtt tárgyalni kellene”.

Elmondták, a hallgatók szemében a tárgyalópartner továbbra sem az egyetemet fenntartó kuratórium, hanem a miniszter, aki őket kinevezte, és továbbra is gyakorolja a fenntartó alapítány alapítói jogait.

„Fontos kiemelni, hogy nem személyekről szól ez az ügy. Nem azért nem beszélgetünk Vidnyánszky Attilával mert Vidnyánszky Attilával szakmailag van problémánk, hanem mert egy antidemokratikusan, illegitim módon kinevezett kuratórium elnökével nincs miről beszélnünk. Ezzel a pozícióval nincs dolgunk” - mondta Csernai.

A két hallgató beszélt a hallgatók által létrehozott „tanköztársaság” működéséről és az oktatók sztrájkjáról is, de értékelték azt is, hogyan viszonyul a tiltakozásukhoz a hazai hallgatói érdekképviselet hivatalos csúcsszerve, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

„Furcsa, olyan, mintha azért nem állna ki mellettünk a HÖOK, azért nem adna ki közleményt, mert vannak egyetemek, amelyek nem álltak ki mellettünk, és mintha félnének, ha a kiállásukról biztosítanak minket, akkor kirekesztik a mozgalmunk, akcióink ellenzőit. Csakhogy egy érdekvédelmi szervezetnek el kell tudnia dönteni, mi mellett áll ki” - magyarázta a színművészeti hallgatói önkormányzatának elnöke.