Az SZFE-sek visszautasítják az ultimátumot

oktatás
2020 október 05., 13:30

Vasárnap nyílt levélben tett ajánlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetem sztrájkoló oktatóinak és tüntető diákjainak Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár*. Azt kérték, 3 napon belül hagyják abba a sztrájkot, egyetemfoglalást. Cserébe a tanároknak kétlépcsős, 10+15 százalékos béremelést ígértek, az első felét most, a másodikat január 1-től. Indirekt módon pedig azzal fenyegettek, hogy ha nem adják meg magukat, akkor lépéseket fognak tenni utólag a tüntető alkalmazottak és diákok ellen, és ha tovább akadályozzák az oktatást, érvényteleníthetik a diákok félévét.

Tanárok és diákok az SZFE épületén 2020. szeptember 6-án.
photo_camera Tanárok és diákok az SZFE épületén 2020. szeptember 6-án. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Az egyetemet elfoglaló hallgatók ma délután sajtótájékoztatón közölték: az „illegitim vezetés” nyílt levelét nem ajánlatnak, hanem ultimátumnak tekintik. A miniszterrel tárgyalnának, „alkotmányellenes törvényre hivatkozva kijelölt illegitim fenntartók jogszerűtlenül kinevezett intézményeivel nem”. Szerintük abszurd, hogy a félév érvénytelenítésével fenyeget az illegitim vezetés, visszautasítják az ultimátumot.

Elmondták azt is, hogy meghívták a hallgatókat az M5 műsorába is, de a közmédia az utolsó pillanatban az adás felvételét technikai okokra hivatkozva elhalasztotta.

* a.k.a. gépesített lövészkancellár/militarizált egyetemi pedellus