A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot az USA-ban

járvány
2021 január 18., 16:49

A koronavírus-járvány okozta halálok miatt 1,13 évvel csökkent az amerikaiak születéskor várható élettartama, az elmúlt 40 évben ez a legnagyobb éves visszaesés a várható élettartamban – közölték a Princeton és a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói.

A koronavírus-járvány több mint 336 ezer ember életét követelte 2020-ban az USA-ban. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmány előrejelzése szerint a születéskor várható élettartam 77,48 év lesz, ami a legalacsonyabb 2003 óta.

A csökkenés még jelentősebb a kisebbségek körében: a feketék esetében 2,1 évvel 72,78 évre, a latinoknál 3,05 évvel 78,77 évre esik vissza. A fehérek körében jóval kisebb, 0,68 év lesz a csökkenés, náluk a várható élettartam 77,84 év lesz.

A fekete és latino amerikaiak körében aránytalanul magas a koronavírus-fertőzöttek és a Covid-19 miatt elhunytak száma. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy munkahelyeik, kiterjedt családi kapcsolataik által jobban ki voltak téve a megfertőződés veszélyének, ráadásul rosszabb egészségügyi ellátásban részesülnek – magyarázta Theresa Andrasfay, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója.

A szakemberek szerint a Covid-19 látszólag megsemmisítette azokat a sikereket, amiket 2006 óta értek el a feketék és a fehérek várható élettartama közötti különbség csökkentésében az Egyesült Államokban.

A latinok körében a fehérekhez képest mindig is alacsonyabb volt a halálozás (ez a jelenség latin paradoxonként ismert), több mint 3 évvel hosszabb volt a várható élettartamuk, de most a járvány miatt kevesebb mint 1 évre zsugorodott a különbség.

„Különösen megdöbbentő a latinok várható élettartamának csökkenése annak fényében, hogy körükben a fehér és a fekete lakossághoz viszonyítva alacsonyabb a Covid-19 kockázati tényezőit jelentő legtöbb krónikus betegség aránya” – mondta Noreen Goldman, a Princeton kutatója.

Joe Bident beoltják a Covid-19 ellen 2020. december 21-én.
photo_camera Joe Bident beoltják a Covid-19 ellen 2020. december 21-én. Fotó: Alex Edelman/AFP

A szakemberek szerint a várható élettartam a lakosság egészségének fontos fokmérője és információs eszköz a Covid-19 hatásainak elemzésére.

A járvány előtti évtizedekben az évenkénti javulás az amerikaiak várható élettartamában ugyan kismértékű volt, de csökkenés szinte soha nem fordult elő. A kivételt a 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben megállapított 0,1 év éves csökkenés jelentette, amit a kutatók elsősorban a középkorú fehérek körében a kábítószer-túladagolásnak, az alkoholfogyasztás miatt fellépő májbetegségeknek és az öngyilkosságoknak tulajdonítottak.

Az utolsó nagy világjárvány, ami jelentősen csökkentette a várható élettartamot, 1919-ben a spanyolnátha volt, akkor durván, 7-12 évvel esett vissza a várható élettartam.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 a világon az USA-t sújtja leginkább, a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint eddig 23 932 551-en fertőződtek meg, és 397 561-en haltak meg a kórban. (MTI)