Az Alkotmánybíróság hat év gondolkodás után arra jutott, hogy nem alaptörvény-ellenes a Paks 2 titkosítása

Az Alkotmánybíróság testületi többségi döntése szerint nem alaptörvény-ellenes és nemzetközi szerződésbe sem ütközik a a Paks 2-ről szóló 2015-ös törvényben szereplő 30 éves titkosítás, amiről az országgyűlési képviselők egynegyede hat éve adott be normakontrollra irányuló beadványt, tudta meg a Népszava.

Az indítványt beadó képviselők szerint a törvény mérlegelés nélkül zárja ki, hogy az üzleti, műszaki és döntést megalapozó adatok a keletkezésüktől számított 30 évig közérdekű adatként megismerhetővé váljanak. Ráadásul szerintük a törvény ellentétes a környezeti adatok nyilvánosságáról szóló Aarhusi Egyezménnyel is.

Az Alkotmánybíróság szerint azonban a nemzetbiztonsági érdek és a szellemi tulajdonhoz való jogok védelme indokolja a titkosítást. A titkosítás csak akkor alkalmazható, „ha ahhoz nagyobb társadalmi érdek fűződik, mint az érintett adatok nyilvánosságához”, ezt viszont adatkezelőnek (PAKS 2 projektcégnek) kell bizonyítania. Az adatkérő pedig bírósághoz fordulhat az adatmegtagadással kapcsolatban, így az Alkotmánybíróság szerint a jogszabály nem alkotmányellenes.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.