Egy vicces troll kirakta Ebayre egy videókártya fényképét eladásra, már 300 ezer forint fölött jár a licit

tech
2021 január 19., 15:25

"EZ EGY FOTÓ! HA EMBER VAGY, NE VEDD MEG!"

Ez csak az egyik őszinte figyelmeztetés az Olaszországban élő brutaljack88 felhasználótól, aki izgalmas online kísérletet folytat az Ebayen: videokártyákról készült képeket árul, úgy, hogy a leírásban nyíltan elárulja, hogy nem az ábrázolt terméket, hanem annak csak a képét árulja, amit kívánságra akár kiprintelt formában is hajlandó elküldeni.

Két ilyen tételt posztolt ki, az egyik fényképre - egy Geforce RTX 3080-as fotójára - jelenleg 306 ezer forintnál áll a licit, a másik esetében - ez egy Geforce RTX Master - 325 ezernél.

Brutaljack88 a viccével arra a jelenségre reflektál, hogy világban hónapok óta ritkán látható videokártyahiány van, de annyira durva, hogy a nagy gyártók termékeiből egyáltalán nem kapni, így az új, kurrens modellek nem ritkán kétszeres áron, néha annál is drágábban kelnek el. Ráadásul nincs is közel a vége, mert a piac annyira elbillent, hogy iparági elemzők szerint további hónapokig tarthat a termelés keresletnek megfelelő felfuttatása.

A helyzet a gyakorlatban az, hogy a kelendő modelleket egyáltalán nem kapni sehol, így ha bárhol feltűnik egy-egy használt vagy új darab, arra szó szerint pillanatokon belül lecsap vagy egy erre programozott bot vagy egy sasként köröző ember. A vicces kedvű olasz is erre hegyezte ki a JPEG-trollkodását.

De mi lehet az egész jelenség oka? A témában írott cikkek szinte mindegyike megjegyzi, hogy a fő ok ezúttal nem valamilyen alapanyag hiánya miatti durva gyártókapacitás-csökkenés, hanem alapvetően a hatalmas kereslet. Amit egyrészt a korlátozások miatt még sokkal többet gémelő gémerek, másrészt az adatbányászok táplálnak. Az ő gépeikhez is szükség van ugyanis ilyen kártyákra. Az AMD marketingvezetője, Frank Azor szerint exponenciálisan, minden előrejelzést meghaladóan nőtt a gémereknek fontos alkatrészek iránti kereslet.

De a borús képbe azért némi alapanyaghiány is belejátszik. Colette Kreiss, az Nvidia pénzügyi igazgatója például azt nyilatkozta, hogy van olyan alkatrész, amiből nagyobb a hiány, mint mondjuk szilíciumból, és ez tényleg problémát okoz nekik. A francia Cowcotland szerint a GDDR6-os memóriamodulra célzott ezzel. Ami azért problémás, mert a gyártók ezekből egyszerre nagy mennyiségeket szoktak berendelni, és mivel összetett részegységről van szó, ha elapadnak a készletek, hosszabb időbe tarthat elegendőt gyártani belőle.

(A tippért örök hálánk Attilának)