Biden első beszédében a nemzet egységét hangsúlyozta

külföld
2021 január 20., 16:03

"Ez Amerika napja, ez a demokrácia napja! Nem egy jelölt győzelmét ünnepeljük, hanem egy ügyét. A demokrácia ügyét. Az emberek akarata győzött. A demokrácia törékeny, de a demokrácia nyert" - kezdte első elnöki beszédét Joe Biden, majd megemlékezett arról, hogy két hete zavargások voltak, ám most "egységesen" újra itt állnak, és a demokráciát ünneplik, és nézeteltéréseiket félretéve az országért dolgoznak.

Az elnöki beiktatásról élőben is tudósítunk, közvetítésünket itt olvashatják.

Ezután köszönetet mondott a beiktatáson is jelen levő elődeinek, Barack Obamának és George W. Bushnak, illetve Jimmy Carternek, aki ugyan nincs itt, de akivel telefonon beszélt. Donald Trumpot nem említette.

"Sok mindent kell meggyógyítanunk, helyreállítanunk" - mondta, majd a kihívásokról beszélt, kezdve a koronavírusjárvánnyal, amely "több áldozatot követelt, mint ahány életet vesztettünk az egész második világháború alatt".

Az országot fenyegető veszélyként a fehér felsőbbrendűséget, a belföldi terrorizmust, a szélsőséget említette, amit "le kell győznünk". Ezután az ország egységének helyreállításáról beszélt, és felidézte Abraham Lincoln szavait, amit a rabszolgaságot eltörlő emancipációs proklamációjakor mondott. Lincoln azt mondta, az egész lelkét beletette a proklamációba. "Én is az egész lelkemet beleteszem, hogy helyreállítsuk a nemzet egységét" - mondta Biden.

Arról is beszélt, hogy ez sikerülni fog, mert az USA sosem bukhat el. "A politikának nem kell pusztító tűznek lennie. Az egyet nem értésnek nem kell háborúvá fajulnia" - mondta.

Beszédében külön is kitért Kamala Harris alelnökségére. Harris nem csupán az első nő a poszton, de az első afroamerikai és az első ázsiai-amerikai is. "Ki mondja, hogy nem haladtunk?" - tette fel a retorikai kérdést, miután megemlékezett Martin Luther Kingről és több százezer fekete menetéről, akik 1968-ban vonultak a Capitoliumhoz polgárjogokat követelve az amerikai feketéknek.

"Szükségünk lesz egymásra. Minden erőnkre szükség lesz, hogy túléljük ezt a sötét telet. A járvány legnehezebb időszaka jön, de egy nemzetként fogjuk túlélni. Együtt túlleszünk rajta! - mondta. Majd egykori szenátusi és képviselőházi kollégáihoz fordult, felkérve őket, hogy dolgozzanak együtt. A világnak meg azt üzente, hogy "Amerika megmérettetett, de erősebben jött ki a próbából", majd ígéretet tett a nemzetközi kapcsolatok rendezésére, és arra, hogy nem erőből, hanem a példamutatás erejével fognak ezentúl külpolitizálni.

Beszéde végén néma imára szólította az egybegyűlteket, majd újra a kihívásokról: a járványról, a megosztottságról, az intézményesült rasszizmusról beszélt, és arról hogy ezekkel a problémákkal bátran szembe kell szállni. "Az alapján fognak megítélni minket, hogy hogyan rendezzük ezeket a halmozódó válságokat. Kötelességünk jobb világot hagyni gyermekeinkre. Hiszem, hogy mi írjuk az amerikai történelem következő nagy fejezetét" - mondta. Végül ígéretet tett az alkotmány, a demokrácia és a szabadság védelmére, és arra, hogy mindig mindent őszintén megoszt a népével. Arra is, hogy Amerika újra a remény lángja lesz. "Isten áldja Amerikát, Isten óvja katonáinkat! Köszönöm! - zárta első elnöki beszédén Joseph Robinette Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke.