Biden munkába állt: az USA visszalép a Párizsi Egyezménybe

 • Joseph Robinette "Joe" Biden washingtoni idő szerint szerda délben letette az elnöki esküt.
 • Alelnöke, Kamala Harris az első nő, mi több, az első afroamerikai, és az első ázsiai-amerikai a posztján.
 • Az is történelmi, hogy Donald Trump nem vett részt utódja beiktatásán. 150 éve nem volt ilyenre példa.
 • Biden első beszéde a nemzeti egység helyreállításáról és az országot sújtó válságok felszámolásáról szólt.
 • Első intézkedéseivel viszont Trump hagyatékát igyekezett eltörölni: visszaléptette az országát a WHO-ba és a párizsi klímaegyezménybe, és leállította a mexikói határfal finanszírozását.
 • Donald Trump közben elrepült Floridába, ahol többen várták, mint ahányan Washingtonban búcsúztatták.

„A soha viszont nem látásra!” - Boldogan búcsúztatta Donald Trumpot a világ

Joe Biden videóértekezleten bonyolította kormányzata első tisztviselőinek kinevezését.Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Az Európai Unió „új barátot” lát Biden személyében a Fehér Házban, Kína és Irán a frissen beiktatott demokrata elnöktől remélik az USA országaikkal kialakult borzalmas kapcsolatának rendezését. Érkeznek a nemzetközi reakciók az új amerikai elnök beiktatására.

A cikk folytatódik

Szijjártó a közös értékek és kölcsönös tisztelet alapján működne együtt Biden kormányával

Szijjártó Péter külügyminiszter rögtön három új amerikai miniszternek is írt üdvözlőlevelet Joe Biden beiktatásának napján az MTI beszámolója szerint. A magyar diplomácia vezetője Antony Blinken külügy-, Gina Raimondo kereskedelmi és Jennifer Mulhern Granholm energiaügyi miniszterrel vette fel rögtön a kapcsolatot. A Biden-kormány új külügyminiszterének például azt írta, hogy 

az Egyesült Államok az Európai Unió mellett Magyarország legfontosabb stratégiai partnere és szövetségese, és a kétoldalú kapcsolatok az elmúlt években kiemelkedő mértékben fejlődtek,és hogy a magyar kormány ezután is a közösen osztott értékeken, a közös érdekeken és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést vár az amerikaiaktól.  

Az MTI beszámolójából nem derül ki, de a magyar miniszter valószínűleg nem emlékezteti kollégáit, hogy azért olyan kiemelkedően jó a viszony a kér ország között, mert a magyar kormány imádta Trumpot és mindent, amit képviselt, ami annyira nem igaz Joe Biden kormányára. Sőt, Orbán nyilvánosan drukkolt Trumpnak a kampányban, Szijjártó Péter személyesen pedig videóüzenetben szólította föl a novemberi választások előtt Joe Bident, hogy tisztázza azokat az ukrán ügyeit, amikkel Trump kampánya vádolta őt. 

Lemondott, illetve hát Joe Biden lemondatta a Szabad Európát és az Amerika Hangját felügyelő kormányügynökség trumpista vezetőjét.

A leginkább konzervatív aktivistaként jellemezhető Mihael Packot Donald Trump tavaly júniusban nevezte ki a Us Agency for Global Media, az Amerika Hangja műsorszolgáltatót felügyelő kormányügynökség élére. Kinevezése után egyből Trumphoz hűséges vezetőket nevezett ki az ellenőrzése alá tartozó hírszolgáltatók élére.

Még Biden beiktatása, vagyis saját lemondása előtt egy nappal is új tagokat nevezett ki, például a Szabad Európa Rádió vezetőségébe.

Most, lemondásakor azt írta, hogy ő ugyan nem egy elnököt, hanem az elnöki hivatalt szolgálta, mivel Joe Biden a lemondását kérte, most lemond. Joe Biden már korábban jelezte, hogy kormányzata újabb átfogó változtatásokra készül az ügynökség szerkezetében és irányításában. (Via MTI)


Megvan a Biden-kormány első kabinetszintű tagja

Avril Haines esküt tesz.Fotó: JOE RAEDLE/AFP

A törvényhozás republikánus-demokrata kétpárti támogatással elfogadta Avril Haines kinevezését a Nemzeti Hírszerzési Főigazgató posztjára. Meghallgatásán azt mondta, garantálja, hogy az FBI és a Belbiztonsági Minisztérium vizsgálatot indítson a belföldi szélsőséges csoportok és külföldi szereplők közti kapcsolatok feltárására. "A hírszerzés elsősorban a külföldi hírszerzésről szól, de kritikus szerepet játszhat és játszik más ügynökségek támogatásában" - mondta.

Haines kinevezését Joe Biden beiktatásáig Tom Cotton republikánus szenátor blokkolta, de ő szerdán bejelentette, hogy felhagy az obstrukcióval, ezért is szavazhatta meg kinevezését a törvényhozás. Haines korábban George W. Bush és Barack Obama kormányában is szolgált. (Via The Guardian)


Biden kinevezte azokat, akiknek a kinevezéséhez nem kell a törvényhozás támogatása

Az amerikai történelemben először Joe Biden úgy kezdte meg kormányzását, hogy a törvényhozás még egyetlen minisztere kinevezését se hagyta jóvá - részben a járványhelyzet nehézségei, de nagyobb részt a republikánusok obstrukciója miatt, mert több republikánus szenátor is megakadályozta egy-egy jelölt meghallgatását.

Joe Biden videóértekezleten bonyolította kormányzata első tisztviselőinek kinevezését.Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Biden így csak alacsonyabb beosztású tisztviselőket nevezhetett ma ki. Kinevezésükkor arról beszélt, hogy választási ígéretéhez hűen olyan kormányt akar vezetni, amely reprezentálja az amerikai népesség sokszínűségét. Azt is mondta, hogy szívesebben választ olyan embereket, akik zsigerből érzik, szívükkel tudják, hogy mit akarnak, és megvan a magukhoz való eszük, mint olyan intellektueleket, akik ugyan nagyon okosak, de nem éreznek. "Nem viccelek, amikor azt mondom, hogy ha azt látom, tiszteletlenül beszélsz egy munkatársaddal, ott helyben kirúglak. Mindenkivel tisztességesen kell bánni, ez olyasmi, ami nagyon hiányzott az elmúlt négy évben. Az alapján ítélnek majd meg minket, hogy helyreállítottuk-e a tisztességet" - mondta.


Már az is szimbolikus, mire cserélte Biden az ovális iroda dekorációját

A Washington Post beszámolója szerint Andrew Jackson, a 19. század Trumpjának portréját Benjamin Franklinéra cserélte, ezzel is jelezvén a tudomány iránti elkötelezettségét. Mert míg Jackson amellett, hogy mindkét modern amerikai párt az ő populizmusából eredezteti magát, egy igazi hőzöngő tahó, párbajhős és népirtó volt, Franklin többek között a villámhárító feltalálója. De felkerült a falra Franklin Delano Roosevelt portréja, és szintén jelzésértékkel egymás mellé került az egymással komoly ideológiai vitáik ellenére is együttműködni tudó alapító atya, Thomas Jefferson és Alexander Hamilton portréja is. Az irodát ezentúl Martin Luther King, Rosa Parks, Robert Kennedy és a chicano szakszervezeti aktivista, Cesar Chavez mellszobra díszíti majd.

Joe Biden aláírta az első rendeleteit

Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

ígéretéhez híven Joe Biden egyből munkához is látott, elnöki rendeletek aláírásával kezdte a munkát. Elsőként azt a rendeletet írta alá, amivel a szövetségi állam tulajdonában levő épületekben, amelyek fölött ő rendelkezik, kötelezővé tette a maszkviselést. Másodikként a muzulmán országokkal szembeni beutazási tilalom feloldását írta alá. Harmadikként arról rendelkezett, hogy az Egyesült Államok a mai nappal újra csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez. Vagyis két nagyon szimbolikus, Trump elnökségét meghatározó témában vonta vissza elődje rendelkezéseit, de annak is üzenetértéke volt, hogy még ezek előtt a maszkviselés kötelezővé tételéről rendelkezett. Trump maga mindig gúnyolta a maszkviselést.

A sajtó jelen levő képviselői ezután arról kérdezték, hogy mit írt neki Trump a levélben, amit az asztalfiókjában hagyott. Biden csak annyit mondott, hogy "nagyvonalú" levél volt, aminek a tartalmát magánjellegűnek tekinti, ezért egyelőre nem kívánja nyilvánosságra hozni.

Update 23:47: Biden időközben még 17 rendeletet aláírt, köztük azt, amivel visszaléptette az Egyesült Államokat az ENSZ Egészségügyi Világszervezetébe (WHO). Továbbá leállította Trump mexikói határfalának finanszírozását; kinevezett egy koordinátort a koronavírus elleni védőoltások elosztására, és kiterjesztette a járvány idejére elrendelt kilakoltatási moratóriumot.

Kamala Harrist szétveti a jókedv

Az új alelnök most éppen saját utódját iktatja be, így éppen azt olvasta fel, hogy a "Kamala D. Harris szenátor lemondásával megüresedett helyre", majd hangosan elnevette magát. "Hát igen, ez elég fura" - mondta még mindig nevetve.

Az amerikai szabályok kizárják, hogy az elnöki adminisztráció, vagyis a kormány tagjai képviselők vagy szenátorok legyenek - bár az alelnök egyben a szenátus elnöke is, de szavazati joga csak döntetlen állásnál van -, így Harris alelnöki esküjével megszűnt szenátornak lenni.

Összeült a szenátus, mindjárt többségbe kerülnek a demokraták

Ma esketik fel a Georgiában a január 5-i pótválasztáson megválasztott két demokrata szenátort, illetve az alelnökké választott Kamala Harris helyére kinevezett kaliforniai szenátort. Ezzel a demokratáknak ötven szenátoruk lesz a száz fős testületben, vagyis a döntetlen szavazásoknál szavazati joggal bíró alelnökkel együtt a létező legkisebb többségben lesznek a törvényhozás felső házában is.

Joe Biden a beiktatási beszédében azt ígérte, legyőzi a covidot

A kiváló egészségügyi hírlap, a Stat News összeszedte a kilenc legnagyobb problémát, amit le kell küzdenie ehhez:

 • megfékezni a vírus terjedését;
 • megváltoztatni az amerikaiak hozzáállását a maszkviseléshez;
 • tömeges oltópontokat kell felállítania;
 • Pénzt kisajtolnia a segélyekre a törvényhozásból;
 • javítani a katasztrofális állapotba került ellátási láncokon;
 • megoldani a vakcináció folyamatának technikai felügyeletét és azonos hozzáférést biztosítani a védőoltáshoz;
 • megküzdeni a járványintézkedésektől ódzkodó tagállami kormányzókkal, főleg a republikánusokkal;
 • javítani a kiégett egészségügyi dolgozók morálján;
 • és ha ezzel megvan, megközdeni az összes többi, a járvány miatt háttérbe szorult egészségügyi problémával.


Hogy érzi magát az alelnök asszony?

Kamala Harris és férje rokonaikkal és gyermekeikkel a Pennsylvania sugárúton, útban a Fehér Házhoz.Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Ezt a kérdést sikerült bekiabálnia egy amerikai tudósítónak a Pennsylvania sugárúton, amikor Kamala Harris kiszállt páncélozott limuzinjából, hogy a hagyományoknak megfelelően az út utolsó szakaszát sétálva tegye meg. Harris humoránál volt, egyből rávágta: "Tudod te azt". A következő kérdésre, hogy mi lesz az első dolga alelnökként, hasonló szellemben riposztozott: "Besétálok a munkahelyemre!".

Joe Biden megérkezett a Fehér Házba

Fotó: JIM WATSON/AFP

A ceremoniális bevonulás után elvben azonnal munkához lát, és aláír egy sor elnöki rendeletet, megkezdve Donald Trump hagyatékának lebontását. A hírek szerint fel fogja oldani a főként muszlim országokat sújtó beutazási tilalmat, visszaállítja azokat a klímavédlmi intézkedéseket, amiket Barack Obama hozott, és amiket Donald Trump törölt el. De hoz új rendelkezéseket is, például kötelezővé teszi a maszkviselést a szövetségi kormány tulajdonában levő középületekben. Azért ezekben, mert ezek fölött ő maga rendelkezhet.

Nézők nélkül elég fura az elnöki parádé hangulata

Joe Biden elnöki limuzinja egyesben gurul végig sétatempóban a Pennsylvania sugárúton, amit ezúttal gyakorlatilag csak rendfenntartó erők szegélyeznek. Biden hamarosan megérkezik a Fehér Házba, ahol szintén visszafogott a tömeg, csak kiválasztott keveseknek van helyük az épülettel szemben emelt emelvényen.

Visszatért a 93 éves bemondólegenda, akit Trump túrt ki

Fotó: Theo Wargo/AFP

Charlie Brotman lényegében egyszemélyes intézmény, Dwight D. Eisenhower elnök 1953-as beiktatásától Barack Obama 2012-es második beiktatásáig megszakítás nélkül ő volt az elnöki beiktatást követő felvonulás bemondója. Donald Trump beiktatásakor viszont leváltották a Trump-kampány egy önkéntesére. Most, bár a parádé a járvány és a rendkívül szigorú biztonsági intézkedések miatt idén korántsem lesz olyan látványos, mint szokott - például mert alig néhányan lézengenek a Pennsylvania sugárút mentén -, 93 évesen visszatérhet.

"Nekem nem kell semmi extra pirula, már csak ettől eléggé betépek" - magyarázta a Washington Postnak, hogy mit érez most. "Öt percre én vagyok az elnök legjobb cimborája" - mondta, hozzátéve, hogy amikor Trumpék leváltották, az összetörte a szívét. Egy ideig úgy nézett ki, hogy idén is munka nélkül marad, mígnem a múlt pénteken Biden beiktatási bizottságának egyik tagja felhívta azzal, hogy úgy érzik, az volna helyes, ha Brotman visszakapná a munkáját, amit egész életében végzett.

Biden és Harris megérkeztek az arlingtoni Nemzeti sírkertbe

Az elnök és az alelnök az ismeretlen katona sírját koszorúzza. Biden kampányában sokat emlegette 2015-ben rákban elhunyt fiát, Beau-t, aki maga is háborús veterán volt. Bident George W. Bush, Bill Clinton és Barack Obama is elkísérte a sírkertbe.

A domb, amit megmászunk

A beiktatási ceremónia váratlan sztárja a mindössze 23 éves koszorús költő, Amanda Gorman volt, aki nagy átéléssel adta elő a beiktatásra írt versét. Az én kedvenc sorom a versből ez a nehezen lefordítható szójáték:

And the norms and notions of what just is isn't always justice.

Biden még a nejével is Elnök úrnak hívatja magát

Ezekben a percekben a törvényhozás vezetői adnak át ajándékokat az új elnöknek. Még ezen a protokoláris eseményen is voltak megható pillanatok, például amikor a republikánusok képviselőházi frakcióvezetője, az elkötelezetten trumpista Kevin McCarthy a beiktatásáról készült fényképet ajándékozta a hozzá hasonóan kaliforniai Kamala Harrisnak, méltatva a pillanat történelmi jelentőségét,

És voltak vicces pillanatok is, amikor egy volt szenátortársa (majdnem a teljes arcát takaró maszkot viselt, ezért nem ismertem fel. Talán a CNN se, mert nem írták ki a nevét) azon tréfálkozott, hogy Biden többé nem "Joe", hanem "elnök úr", Biden neje, Jill közbeszúrta, hogy "még nekem is így kell szólítanom". "Elnök úrnak hívatja magát?" - kérdezett vissza a szónok, majd mindenki nevetett.

Már Bidené a hivatalos elnöki twitterfiók

Az új elnök első posztjában határozott fellépést és azonnali segítséget ígért az amerikai családoknak, "Nincs pazarolandó időnk, ha a minket sújtó krízisek kezeléséről van szó" - írta.

Kamala Harris az alelnök hivatalos twitterén sokkal szűkszavúbb volt. "Szolgálatra készen" - írta.

Donald Trump közben megérkezett Floridába

Még azelőtt, hogy Joe Biden letette volna az esküjét, így még az elnöki címerrel díszített limuzinban gurulhatott be Mar-a.Largo-i birtokára. A beszámolók szerint az oda vezető úton hívei sorakoztak fel, hogy köszöntségk Trumpot és nejét. Miután az elnök elvonult, támogatói feltekerték zászlóikat, összahatjották transzparenseiket, majd csendben elvonultak, írja a Guardian.

Két mérsékelt republikánus szenátornak is nagyon tetszett Joe Biden első beszéde

A republikánusok szenátusi frakciójának két olyan tagja, akikre Joe Biden akár támogatóként is számíthat egyes kérdésekben, Mitt Romney volt elnökjelölt és Lisa Murkowski alaszkai szenátor is nagyon megdícsérte Joe Biden első beszédét.

"Erős és nagyon is szükséges [beszéd] volt. Nemzetként akkor egyesülhetünk, ha igazat mondanak nekünk. És ha olyan vezetőink vannak, akik kiállnak a hagyományos amerikai elvek mellett" - mondta Romney. Murkowski, aki egyébként az egyik olyan republikánus szenátor, aki esetleg pártot is válthat, ha a trumpisták szervezkedni kezdenek ellene, "nagyon felemelőnek" tartotta Biden beszédét. "Az összes többi felszólaló mintha csak kiegészítette volna a mondandóját. Szerintem remekül csinálták. Szerintem pont erre volt szükség" - mondta.