Biden leporolta a tervet, hogy a rabszolgatartó Andrew Jackson helyett Harriet Tubman portréja legyen a húszdollároson

külföld
2021 január 26., 12:48

Végül mégis lekerülhet a húszdolláros bankjegyről a rabszolgatartó, népirtó Andrew Jackson portréja a húszdolláros bankjegyről. Jackson, akit leginkább kora Trumpjaként jellemezhetünk, hőzöngő párbajhős volt, közben mindkét nagy amerikai párt az ő populizmusából eredezteti magát. Vitatható történelmi szerepe miatt azonban akkor, amikor lehetőséget kerestek arra, hogy végre ne csak fehér emberek arcmása díszítse az amerikai bankókat, az ő eltávolítására esett a választás. Ez már csak azért is szép szimbolikus gesztus, mert Jackson rabszolgatartó volt, a helyére pedig a tán leghíresebb rabszolgaság ellen küzdő amerikai, a rabszolgasorból származó Harriet Tubman képmása kerülne.

A terv már folyamatban volt, amikor Donald Trump hatalomba került, eredetileg úgy tervezték, hogy idén, születése évfordulóján már forgalomba is helyezték volna a Tubman arcmásával díszített húszdolláros bankjegyeket. Trump azonban mindezt merő politikai korrektségnek nyilvánítva leállította a folyamatot.

Joe Biden elnök kormánya most jelezte, hogy leporolnák a tervet, mi több, vizsgálják, hogy hogyan lehetne gyorsabban megvalósítani.

Az 1820-ban rabszolgasorban született Harriet Tubman 1849-ben szökött meg a rabságból, majd ezután életével játszva rendszeresen visszatért a rabszolgatartó déli államokba, hogy más szökött rabszolgáknak segítsen északra jutni védett házak "föld alatti vasútnak" nevezett hálózatán át. A történészi becslések szerint legalább 13 küldetésen 70-nél több rabszolgát segített a szabadságba. A polgárháború idején az északiaknak kémkedett, élete második felében pedig a nők választójogáért küzdött. (Via BBC)