Az AstraZeneca vezérigazgatója azt mondja, két hónapos lemaradásban vannak

járvány
2021 január 27., 09:24

Napi 24 órában dolgoznak azon, hogy megoldják a felmerült problémákat - többek közt erről beszélt az olasz La Repubblicának adott friss interjúban a gyógyszercég vezetője, Pascal Soriot.

Az európai bevezetés késelekedéséről azt mondta, szerinte viszonylag világosan kommunikálták, hogy mi a probléma, de természetesen nagyon csalódottak ők maguk is, hogy egyelőre nem tudnak több oltóanyagot gyártani. Most úgy véli, februárban már egy komolyan vehető mennyiséget tudnak szállítani, de sajnos annál kevesebbet, mint amennyire korábban számítottak.

Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója (középen) 2019. március 20-án Moszkvában.
photo_camera Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója (középen) 2019. március 20-án Moszkvában. Fotó: Mikhael Klimentyev/Sputnik via AFP

A vakcina előállításának folyamatával két gyárban, Hollandiában és Belgiumban vannak gondok. Bár most úgy látja, a problémákat sikerült megoldani, két hónapos lemaradásban vannak a gyártással. Az Egyesült Királysággal három hónappal Európa előtt írtak alá megállapodást, így abban az esetben volt extra idejük a problémák kiküszöbölésére. Viszont a brit gyárból csak azután szállítanak Európába, ha ott teljesítették, amit vállaltak.

Bár nem elégedett, Soriot úgy gondolja, ha februárban sikerül leszállítani az ígért mennyiséget, az se kis dolog, ugyanis több millió dózisról van szó.

Beszélt a dél-afrikai vírusvariánsról is, jelenleg is olyan megoldáson dolgoznak, ami azt célozza meg. Az AstraZeneca vakcináját, melyet Nagy-Britanniában már alkalmaznak, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan január végén engedélyezi. A cég 300 millió adag leszállításáról írt alá megállapodást az EU-val, további 100 millió dózisra vonatkozó vételi opcióval. Ha jóváhagyják a vakcina alkalmazását, március 27-éig 80 millió adagot szállíthatnak le.

Soriot a La Repubblicának azt mondta, az engedélyezés utáni napokban reményeik szerint 3 millió dózist azonnal el tudnak juttatni Európába, majd egy héttel később érkezik egy újabb szállítmány, melyet február harmadik vagy negyedik hetében egy újabb követ.

Arra vonatkozóan, hogy a 65 éven felettiek számára biztonságos-e az oltóanyag, elismerte, hogy nem végeztek elég klinikai vizsgálatot ennek tesztelésére, így nem kizárt, hogy az EMA nem engedélyezi a vakcina használatát ebben a korosztályban.