Koronavírus-számok Magyarországon 12/3/2021
Elhunytak + 191 Σ 35 122
Kórházban + 13 Σ 7 463
Fertőzöttek + 10 143 Σ 1 134 869
Tesztek + 43 276 Σ 8 559 975
Oltottak + 7 099 Σ 6 145 984
A legújabb trendek

A német hatóságok csak a 65 év alattiaknak ajánlják az AstraZeneca vakcináját

január 28., csütörtök 13:49

Németországban a Robert-Koch-Instituts oltási bizottsága (Stiko) azt ajánlja, hogy csak a 18 és 64 év közöttieket oltsák be a AstraZeneca vakcinájával, ami várhatóan most pénteken kapja meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét, írja a ZDF.

Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Kedden a német lapok kormányzati forrásokra hivatkozva már írtak arról, hogy az oxfordi oltóanyag csak alacsony hatékonysággal védi meg az időseket a koronavírustól: a Handelsblatt 8 százalékos, a Bild pedig 10 százalékos hatékonyságról számolt be ebben a korcsoportban. Korábban az EMA vezetője, Emer Cooke is elismerte az Európai Parlament egészségügy bizottsága előtt, hogy kevés tesztadat áll rendelkezésre az idősekkel kapcsolatban. Ugyanakkor a gyártó ezt tagadta: az AstraZeneca válaszában a brit gyógyszerhatóság és egy szintén brit, független szakértői bizottság állásfoglalásait idézte, amelyek támogatták a vakcina használatát idősek körében.

A német oltásügyi hatóság most mégis arra jutott, hogy semmilyen adat sem támasztja alá elégségesen az AstraZeneca hatékonyságát a 65 év felettieknél. Ezért az idősebbeket továbbra is inkább a Biontech/Pfizer és a Moderna vakcináival oltanák. Az ajánlás akár oda is vezethet, hogy módosítják a német oltási rendet, mert jelenleg csak a veszélyeztetett korcsoportokba és foglalkozásokba tartozóknak adják be az oltást (idősotthonok dolgozói és lakói, 80 felettiek, egészségügyi dolgozók). Viszont a Stiko ajánlása szerint az AstraZeneca oltóanyagát előbb megkaphatnák azok, akik valamilyen betegségük miatt számítanak veszélyeztetettnek.

Mindeközben a magyar gyógyszerhatóság, az OGYÉI úgy engedélyezte az AstraZeneca oltóanyagát még az EU-s jóváhagyás előtt egy héttel, hogy itthon meg sem vizsgálták a készítményt, megelégedtek azzal, hogy angol hatóságok korábban biztonságosnak és hatékonynak ítéltek.