Pokorni Zoltán újabb fordulata: nem lesz I. világháborús emlékmű a turulszobor

politika
2021 február 01., 17:26

(Frissítve Pokorni Zoltán nyilatkozatával.)

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere közölte: valószínűleg módosító indítványt nyújt be az önkormányzat tavalyi döntéséhez a turulszobor ügyében,

és már nem támogatja, hogy I. világháborús emlékművé alakítsák át.

A XII. kerületi testület nyáron szavazta meg, hogy az erősen vitatott szobor maradjon a helyén, de az innentől hivatalosan ne a II., hanem az I. világháború áldozatainak emlékműve legyen. Rendkívül problémás ugyanis, hogy a nyilas tömeggyilkosságok helyszínén a gyilkosok által használt jelkép szobrát állították fel.

Erről a történetről szól a 444 múlt héten megjelent dokumentumfilmje, A gyilkosok emlékműve. A film készítése során Ács Dániel rendező interjút kért Pokorni Zoltántól, aki nem élt a lehetőséggel. Hétfőn viszont háttérbeszélgetést rendezett újságíróknak (a 444 nem kapott meghívást), ahol a 24.hu tudósítása szerint közölte:

a szobor elszállítását, vagy lebontását továbbra sem tartaná jó ötletnek, sőt ma már az átnevezést sem támogatja.

FRISSÍTÉS: Az alapján, hogy Pokorni nem támogatja az átnevezést, elsőre azt írtuk, hogy a szobor II. világháborús emlékmű marad, ami eddig volt. A polgármester viszont elmondta a 444-nek, hogy nem ez a helyzet.

„Nem szeretném, hogy a turul második világháborús emlékmű maradjon. A kerületnek lesz új második világháborús emlékműve, aminek a tervezői pályázata februárban zárul. De azt sem támogatom, hogy a helyén hagyva nevezzük át első világháborús emlékműnek. A javaslatom lényege, amiről a háttérbeszélgetés is szólt, az, hogy a szobor maradjon a helyén, de nem mint emlékmű, hanem mint tárgy” - mondta a 444-nek Pokorni Zoltán.

A polgármester ezek után részletesebben is kifejtette, hogy mit ért ezalatt. Pokorni elképzelése szerint a turul mellé olyan installáció jellegű szövegek és feliratok kerülnének, amik bemutatnák a turul szimbólum történetét a magyar történelemben. Benne a ragadozómadár-motívum középkori történetétől az első világháborús használatán és Trianon utáni turulszobor-döntögetéseken az antiszemita Turul Szövetségig és a nyilasokig. A helyszín így Pokorni elképzelése szerint lényegében oktató funkciót töltene be.

Pokorni a háttérbeszélgetésen elmondta azt is:

„Nem lehet egyenlőség jelet tenni a nyilasokat védelmezők és a turulszobor fennmaradásáért kardoskodók között”, mondta Pokorni, szerinte a turul sokkal összetettebb szimbólum.

„Nem bűntelen a turul, valóban bemocskolódott a nyilasok néhány hónapja alatt, de sokkal több van benne, és talán megtisztítható. Nekem az a dolgom, hogy hűtsem a konfliktusokat a turullal kapcsolatos két szélsőség között” – mondta a polgármester a 24 cikke szerint.

Pokorni Zoltánnak nem ez az első nagy fordulata a szobor ügyében. 2020 januárban a Maros utcai megemlékezésen azt mondta, polgármesterként az a dolga, hogy rendbe tegye ezt az ügyet. Azután beszélt erről, hogy a Mozgó Világ cikke alapján kiderült: nagyapja, Pokorni József a tömeggyilkosságok elkövetői között volt, pedig a neve még a szobor talapzatán is szerepelt, mint háborús áldozat.

Amikor viszont 2020 nyarán a XII. kerületi képviselőtestület arról szavazott, hogy mi legyen a szobor sorsa, Pokorni közölte: ő nem tudja objektíven megítélni ezt a kérdést, ezért nem fog szavazni. Fideszes párttársai mindannyian megszavazták, hogy maradjon az emlékmű, de minősítsék át I. világháborúsra. (Ez Ungváry Krisztián történész javaslatán alapszik, aki azt mondta, mivel akkor katonai szimbólum volt, I. világháborús emlékműként használható a turul, igaz, szerinte sem a jelenlegi helyén, a tömeggyilkosságok helyszínén.)

Ezt a döntést módosítaná most már Pokorni. 2009-ben, az akkori politikai viták hevében egyszer már azt mondta, amíg ő a polgármester, a szobor marad. 2020 nyarán ezt úgy értékelte, nagyképű kijelentés volt, amit a „harctéri vakság” okozott.

A 444 filmjéről most azt mondta: a rendező „aktuálpolitikai furkósbotot faragott a történetből”, ami az ő (mármint a polgármester) „fején reccsent”.

A kerületben készül egy másik II. világháborús emlékmű is, az arra kiírt pályázat a hónap közepén zárul a polgármester elmondása szerint.

link Forrás