A WHO szerint a koronavírus az állatoktól jön, nem egy vuhani laborból

járvány
2021 február 09., 12:24

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálata szerint valószínű, hogy a Covid-19 megbetegedést okozó koronavírus állatról, egy közvetítő állat segítségével terjedt át az emberre, az viszont nagyon valószínűtlen, hogy egy vuhani laboratóriumból szabadult a világra. A szervezet nemzetközi küldöttsége sajtótájékoztatót tartott arról, hogy a terepmunka során mire jutottak.

Peter Ben Embarek a WHO szakértőiből álló nemzetközi csapat sajtótájékoztatóján Vuhanban, 2021. február 9-én.
photo_camera Peter Ben Embarek a WHO szakértőiből álló nemzetközi küldöttség sajtótájékoztatóján Vuhanban, 2021. február 9-én. Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Peter Ben Embarek, a WHO élelmiszerbiztonsággal foglalkozó tudósa négy hipotézist vizsgált arról, hogy hogyan szabadult el a vírus:

  • közvetlenül állatról került az emberre,
  • egy ún. közvetítő állat segítségével terjedt állatról emberre,
  • fagyasztott termékeken keresztül, vagy
  • egy vuhani laborból szabadult el.

Az első eredmények szerint az a legvalószínűbb, hogy egy közvetítő állat segítségével terjedt az emberre a vírus, de ezt a lehetőséget tovább vizsgálják - mondta a tudós a szervezet vuhani sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy tovább kell vizsgálni annak a lehetőségét is, hogy a hűtési lánccal vagy közvetlenül, az állatról az emberre terjedt. Azt viszont nagyon valószínűtlennek találták, hogy egy vuhani laborból eredne.

A WHO vizsgálatának eredményét sokan már előre megkérőjelezték, ugyanis Peking elég szorosra fogta a látogatás kereteit. A terepmunkára meglehetősen kevés időt adtak, ráadásul a tudósok több mint egy évvel a járvány kitörése után érkeztek Vuhanba, ahol a vírus először jelent meg. Embarek el is ismerte, hogy a terepmunka során nem jutottak sokkal előbbre.

„Drámaian megváltozott-e a kép ahhoz képest, amit eddig tudtunk? Nem hiszem” - mondta. „Jobban értjük már? Több részletet tudtunk meg? Abszolút” - mondta a szakértő.

Arra nincs bizonyíték, hogy a vírus Vuhanban vagy bárhol máshol terjedt volna 2019 decembere előtt - mondta Embarek. Ugyanakkor a kezdetekben nemcsak a vírus forrásának tartott Huanan piacon alakult ki gócpont Vuhanban, hanem a város más részein is.

Liang Wannian, a kínai vizsgálócsoport vezető epidemiológusa azt mondta, a bizonyítékok arra utalnak, hogy a vírus denevérekről vagy tobzoskákról kerülhetett egy közvetítő állatra, mielőtt az emberre terjedt.

(FT)