Megdöbbent az erzsébetvárosi zeneiskola igazgatója, hogy a direkt nekik felújított épületet végül az SZFE-sek kapták meg

oktatás
2021 február 09., 16:45

A korábbi, fideszes vezetésű erzsébetvárosi önkormányzat felújíttatott egy épületet 700 millióért, és azt oda akarta adni a népszerű kerületi zeneiskolának, akiknek nem volt tisztességes helye, szétszórva oktattak több száz gyereket nyolc nem megfelelő helyszínen. Méltányolható célok, értelmes eszközök.

A 2019-ben megválasztott baloldali városvezetés viszont azt mondta, hogy ők nem adják át a Kliknek, egy állami intézménynek a kerületi lakosok pénzéből felújított házat, hanem nyilvános pályázatot írtak ki, amelyet a fedél nélkül maradt SZFE-sek nyertek, akik havi 2 milliós bérleti díjat fizetnek a legatyásodott önkormányzatnak. Méltányolható célok, értelmes eszközök.

Mégis mindenkinek valami baja van.

Zeneiskola: elveszett remény

„A VII. kerületi Molnár Antal Zeneiskola vezetősége, tanári kara, szülői munkaközössége és mintegy 600 tanulója megdöbbenve és elkeseredve vettük tudomásul, hogy a tegnapi napon az Erzsébetvárosi Önkormányzat a tulajdonában álló Damjanich u. 4. szám alatti ingatlant előzetes értesítés nélkül a Várkonyi Zoltán Alapítvány részére adta át használatra” - olvasható az iskola kedd reggeli közleményében.

„Megdöbbenésünk oka, hogy az épületet 2019-ben kimondottan a zeneiskola számára, zeneoktatási tevékenységre alkalmassá téve újíttatta fel az akkori önkormányzat.”

Niedermüller a Damjanich utca 4. kapujában
photo_camera Niedermüller a Damjanich utca 4. kapujában Fotó: botost/444.hu

A hétfő óta az SZFE-ről kiszorított hallgatók és oktatók által használt kétszintes, nagy házról a közlemény azt írja: bár „felújítása bár 2019-ben elkészült, azt az önkormányzat a mai napig nem adta át a zeneiskola részére, és tegnap óta minden reményünket elvesztettük, hogy a kimondottan részünkre felújított épületben nagy múltú zeneiskolánk, mely a kerület legnagyobb létszámú, mintegy 600 gyermeket oktató nevelési intézménye, méltó székhelyre találjon. Iskolánk ugyanis évek óta saját épület nélkül, bérházi lakásokban és nyolc különböző telephelyen kénytelen megoldani a legfiatalabbak zenei nevelését, sokszor méltatlan körülmények között.”

Fidesz: Migránsok

Az erzsébetvárosi Fidesz tegnapi közleményében leleplezte a Damjanich utcába beköltöző filmesek és színházasok valódi célját: „kormányellenes kampányközpont fogja innen harcát vívni az általuk vizionált migránsbarát, szélsőségesen liberális, keresztényellenes világ eljövetele érdekében.”

Ennél érdemibb megjegyzés, hogy „az intézményt kifejezetten a zeneiskola számára, a zeneiskola szakmai vezetésével egyeztetve újította fel az előző, fideszes vezetésű önkormányzat.”

Önkormányzat: Kell a pénz

A Freeszfe Egyesület egyetlen pályázóként nyerte el a Damjanich utcai épület bérleti jogát, amelyért egyébként nem kevés pénzt, havi 2 milliót kell fizetnie az adományokból gazdálkodó volt SZFE-seknek. Az ErőMűvházat is hasonló módon hasznosítja a kerület: „Mindkét épületet azért kellett kiírnunk rövid határidővel nyilvános pályázatra, mert az önkormányzatnak semmi más bevételi forrása nincs, mindent elvettek tőlünk, rá vagyunk szorulva arra, hogy ilyen 1,5-2 milliós havi bevételeket is begyűjtsünk” - mondta Niedermüller Péter DK-s polgármester még hétfőn este a 444-nek.

A Damjanich 4. kívülről
photo_camera A Damjanich 4. kívülről Fotó: botost/444.hu

Erzsébetváros önkormányzata a 444-nek küldött keddi közleményében pedig azt írta, „fontos a nagy múltú, patinás intézmény, ezért segíteni kívánja az ott folyó szakmai munkát, annak ellenére, hogy ez nem kötelező feladata, tekintettel arra, hogy az iskola állami fenntartásba került. Ugyanakkor az önkormányzat jelen pillanatban nincs abba a helyzetben, hogy a Damjanich u. 4. szám alatti, 700 millió forintért felújított ingatlan bérbeadásából származó bevételéről lemondjon. A Tankerület vezetője korábban megerősítette, hogy a vagyonkezelésen kívül más formában nem tudják kezelni a köznevelési feladatot ellátó ingatlanokat, azaz nem tudnak bérleti díjat fizetni.”

Az önkormányzat jelezte azt is, hogy a polgármester még hétfő délelőtt egyeztetett a zeneiskola méltó helyre költöztetéséről a tankerület új vezetőjével. „A megbeszélésen elhangzott, hogy a költöztetés vonatkozásában nincs döntési kényszer, mivel az iskola 2022-ig a jelenlegi feltételek mellett még tud működni. Ez idő alatt az tanintézmény által megadott kívánalmaknak megfelelően az önkormányzat pályázatra kijelöl egy, a számukra mindenben megfelelő épületet, amelyet az iskola elnyerhet.”

Miért ez a sorrend?

A Molnár Antal Zeneiskola igazgatója azt mondta a 444-nek, hogy a döntés ilyenkor a fenntartó, a Klik kezében van, de ekkora összeget, havi 2 millió forintot ők valóban nem tudtak volna előteremteni. Szemendri Gábor szerint azonban más állami iskolák sem fizetnek a saját épületükért bérleti díjat.

Az igazgató úgy érzi, hogy mióta új városvezetés van, nincs érdemi kommunikáció az önkormányzattal és személyesen Niedermüller Péterrel. Az előző, kormánypárti városvezetés valóban végig együttműködött a felújítás és a kivitelezés során a zeneiskolával: lemérték a hangszerek nagyságát, a falak szigeteltségét és távolságát, hogy melyik emeletre kerülhetnek az ütősök, hova a vonósok, hova a zongorák - meséli az igazgató. „A koncertterünket is direkt nekünk építették, a zeneiskolánknak ugyanis nem hogy koncertterme, de épülete sincs. Egy bérházban van a székhelyünk.”

Az iskola alapítványa az önkormányzattól támogatást kapott, melynek oklevelét Szemendri Gábor, a Molnár Antal Zeneiskola AMI igazgatója vette át 2020. november 27-én Szücs Balázs alpolgármestertől
photo_camera Az iskola alapítványa az önkormányzattól támogatást kapott, melynek oklevelét Szemendri Gábor, a Molnár Antal Zeneiskola AMI igazgatója vette át 2020. november 27-én Szücs Balázs alpolgármestertől Fotó: Kissimon István

Míg Niedermüllerék közleményükben azt hangsúlyozzák, hogy „sem a korábbi, sem a jelenlegi kerületvezetés működése alatt nem született olyan határozat, amely szerint az épületben a Molnár Antal Zeneiskola fog működni”, az igazgató azt emeli ki, amit a Közbeszerzési Értesítőben is el lehet olvasni, hogy az önkormányzati cég által 2019. áprilisában kiírt közbeszerzés tárgya egyértelműen a „Damjanich u. 4. szám alatti épületben zeneiskola kialakítása”.

Szemendri úgy fogalmaz: 18 hónapja kéri a városvezetés segítségét, hiába. „Évekig építették ezt nekünk, és ha most kezdenek el új épületet keresni, akkor további évek telnek el, mire beköltözhetünk. Az egyik kérdés az, hogy addig hol legyünk. A másik, hogy miért nekünk kell várnunk.”

Az igazgató megérti az egyetemistákat, akik megkapták az épületet: „mellettük vagyok, ők kollégáink és sorstársaink, de ez túl magas ár”.

„Meg kellett volna fordítani a sorrendet, átadni nekünk a kulcsot, amelyre másfél éve várunk, és az SZFE-seknek mondani azt, hogy segítünk nektek épületet keresni, mire van szükségetek?” - mondja Szemendri.

Freeszfe: Szolidárisak vagyunk

A nyílt pályázaton - mint később kiderült: egyedül - elinduló SZFE-sek, illetve a működtetésre készülő Freeszfe Egyesület nem tudtak erről az egész zeneiskolás háttértörténetről.

„Nem látjuk, hogy mi ezen a ponton mit tudnánk tenni, de szolidárisak vagyunk a zeneiskola tanáraival és diákjaival”

- mondta Szurdi Panni szóvivő, aki a 444 kérdésére elmondta, hogy kedd délután felvették a kapcsolatot a zeneiskolával.

A történelem visszainteget

„Zeneiskolánk Budapest egyik legnagyobb múltú alapfokú zeneoktatási intézménye. Az 50-es évektől önállóan, több szervezeti formában működött. Kezdetektől a Liszt Ferenc Zeneakadémia gyakorló iskolája, 1968-tól VII. kerületi Állami Zeneiskola. Intézményünk 1989-ben felvette Molnár Antal zenetudós-esztéta nevét, aki a XX. századi magyar zenetudomány meghatározó egyénisége volt. Több neves művész kezdte itt zenei tanulmányait. Több kiváló zenetanárunk előadóként is tevékenykedik a pedagógiai munka mellett” - olvasható a bemutatkozásban. „Erzsébetvárosban, egyrészt az Erzsébet körúti központunkban valamint a VII. kerületben még további nyolc kihelyezett tagozaton nyújtunk zenei alapképzést (hangszeres és elméleti foglalkozásokat) kedvező térítési díj ellenében.”

Az egyik ilyen kihelyezett telephely a Rottenbiller utca 43-45., szinte telekszomszédja a Damjanich 4-nek. Pont tíz éve zajlott le az ide kapcsolódó történet, ami több ponton párhuzamosnak tűnik a maival, és talán segít történeti kontextusba helyezni azt.

Abban a nagy épületben a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium működött, amely az Index megfogalmazása szerint „a körzet legfelkapottabb iskolája volt, öko- és drámapedagógiai programja is nagy népszerűségnek örvendett, így minden évben jelentős túljelentkezéssel indultak az első évfolyamok. A 2010-es önkormányzati választáson győztes fideszes vezetés 2011-ben jogutód nélkül megszüntette. A döntést április végén tudatták a 400 fős iskola vezetésével és diákjaival, éppen azután, hogy befejeződött a következő tanévre szóló felvételi időszak.”

A kerületi vezetés a csökkenő gyereklétszámmal magyarázta a döntést, a nehéz helyzetbe hozott szülők azonban inkább politikai indíttatásúnak tartották a polgármester határozatát. Két év szünet után, mintha mi sem történt volna, Semjén Zsolt és Vattamány Zsolt polgármester felavatták az épületben a Fasori Református Kollégium új szárnyát.

Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP) VII. kerületi polgármester és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezet fog a Budapest-Fasori Református Kollégium részére - iskola és óvoda működtetésére - biztosított önkormányzati épület átadási ünnepségén 2013. október 16-án. Korábban általános iskola működött a most átadott épületben, amelyet húsz évre, csökkentett bérleti díjjal kapott meg a kollégium az önkormányzattól
photo_camera Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP) VII. kerületi polgármester és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezet fog a Budapest-Fasori Református Kollégium részére - iskola és óvoda működtetésére - biztosított önkormányzati épület átadási ünnepségén 2013. október 16-án. Korábban általános iskola működött a most átadott épületben, amelyet húsz évre, csökkentett bérleti díjjal kapott meg a kollégium az önkormányzattól Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

„Isten nagy kegyelmének köszönhetően és az önkormányzati iskolák átszervezésének folytán megüresedett a Rottenbiller utcai iskola épülete, ahova 2014-ben költözhettünk be” - olvasható a Julianna Iskola honlapján.

Itt, a Rottenbiller utcában, a bezáratott Janikovszky egykori helyén, a református iskola egyik emeletén van telephelye a Molnár Antal Zeneiskolának is, amelynek a jelek szerint még újabb éveket kell várnia egy saját épületre.