Meghalt Mary Wilson

GYÁSZ
2021 február 09., 16:46

Elhunyt Mary Wilson soulénekesnő, a Supremes együttes alapító tagja.

link Forrás

Az 1960-as évek egyik legsikeresebb amerikai énekesnője 76 évesen, hirtelen halt meg Las Vegasban – közölte Jay Schwartz, Wilson szóvivője, aki a halál okáról nem beszélt.

A Supremes nevű női trió Wilsonnal és a még nála is híresebb Diana Ross-szal az amerikai soulzene legjelentősebb női énekegyüttes és az afroamerikai zenére szakosodott Motown lemezkiadó emblematikus bandája volt. 1964 és 1969 között az együttesnek 12 dala vezette az amerikai slágerlistát, majdnem ugyanannyi, mint a Beatlesnek.

link Forrás

A Motown elnöke, Berry Gordon „rendkívüli megdöbbenéssel és fájdalommal” értesült „a Motown család egyik legfontosabb tagjának haláláról”. Diana Ross mellett Mary Wilson maga is egy igazi sztár volt, és hosszú éveken át sok munkával vitte tovább a Supremes örökségét – mondta.

Mary Wilson 1944. március 6-án született Mississippi államban. Diana Ross-szal, Florence Ballarddal és Barbara Martinnal 1959-ben, Detroitban alapította a The Primettes együttest, Wilson ekkor 15 éves volt. Nem sokkal később a The Supremes nevet vették fel, Martin nélkül, trióban lettek sikeresek. Az énekesnő egyetlenként maradt tagja az együttesnek egészen annak 1977-es feloszlásáig. Wilson 1979-ben szólóalbumot adott ki, 1988-ben bekerült a Rock & Roll Hírességek Csarnokába.

Mary Wilson 2019. november 11-én Beverly Hillsben.
photo_camera Mary Wilson 2019. november 11-én Beverly Hillsben. Fotó: Mark Ralston/AFP

Csak két nappal a halála előtt töltött fel egy videót a YouTube-ra, amiben bejelentette, hogy új szólóanyagon dolgozik.

link Forrás

A Supremes ihlette egyébként a 2006-os Dreamgirls című film alapjául szóló mű történetét is. (BBC via MTI)