Több pénzt kapnak a háziorvosok, ha belépnek a praxisközösségbe

Egészségügy
2021 február 10., 10:58

Nem kötelesek ugyan belépni az új praxisközösségekbe a házi- és fogorvosok, de ha megteszik, több pénzhez jutnak. Számítani lehetett erre Gulyás Gergely miniszter korábbi nyilatkozata alapján, de az éjjel megjelent kormányrendelet egyértelművé tette a helyzetet, számolt be a hvg.hu.

photo_camera Miskolci háziorvosi rendelő tavaly tavasszal Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Az átszervezéssel a kormány azt szeretné elérni, hogy az egy orvos és egy asszisztens munkáján alapuló egyéni praxisok helyett 5-10 háziorvosból, és a munkájukat támogató közös szakmai háttérszolgáltatásokból álló praxisközösségek jöjjenek létre. Korábban egészségügyi szakemberek és a Magyar Orvosi Kamara vezetése is azt mondta, ez jó irány, ha fokozatosan haladnak vele.

A rendelet alapján háromféle együttműködési formát vezetnek be:

  • egyesült praxisközösség: több háziorvosi szolgálat együttműködése egy járáson belül, egyetlen egszségügyi szolgáltató működtetése alatt,
  • integrált praxisközösség: az előzőhöz hasonló felállás, de közösen alapított egészségügyi szolgáltatóval,
  • praxisközösségi konzorcium: a háziorvosi szolgálatokat működtető egészségügyi szolgáltatók konzorciumi megállapodást kötnek, és választanak maguk közül egy konzorciumvezetőt.

Korábban kiderült, hogy a teljes alapellátásra eddig jutó költségvetés felének megfelelő extra pénzt, 71 milliárd forintot költenek idén a szektor béremelésére. Most már azt is tudjuk, hogy a bértámogatás mértéke az első és a második együttműködési formában a legnagyobb, a harmadikban kisebb, és a kívülmaradók számára a legalacsonyabb. A pontos számok a rendelet mellékletében olvashatók. Jövőre és két év múlva minden kategóriában egyre nő a bértámogatás.