Elektromos repülőtaxikat készül vásárolni a United Airlines

TECH
2021 február 11., 07:36
Képünk illusztráció, az Alaka'i Skai hidrogénüzemű quadrocopterének két rotorját ábrázolja.
photo_camera Képünk illusztráció, az Alaka'i Skai hidrogénüzemű quadrocopterének két rotorját ábrázolja. Fotó: MARK RALSTON/AFP

Kétszáz elektromos repülőtaxi beszerzésére készül a United Airlines, jelentette a BBC. A légitársaság úgy tervezi, hogy ezekkel szállítaná az utasait a repterekre, a járataihoz. Az amerikai légitársaság az első a nagy légitársaságok közül, ami légitaxibeszerzésbe fogott, ám mielőtt ez meg is valósulhatna, a légügyi hatóságoknak engedélyezniük kell az eszközöket.

A United egy amerikai regionális légitársasággal, a Mesa Airlinesszal összefogva készül bevásárolni az Archer nevű cég helyből felemelkedni képes elektromos légitaxijából, hogy azokkal szállítsa az utasokat a bedugult autópályákat elkerülve a repterekre. Az Acher tájékoztatása szerint légitaxijaik egy feltöltéssel 95 kilométert lesznek képesek megtenni 240 km/h-ás sebességgel. Számításaik szerint légitaxijaik használatával megfelezhető az egy reptérre tartó utas szállításával járó széndioxid-kibocsátás.

A légitársaságok a világ legnagyobb szennyezői közé tartoznak. A United éppen ezért azzal indokolja a vásárlást, hogy ezzel "korlátozható a repülők hatása a világra", már amennyiben a reptérre tartó utat is hozzászámolják az egy légiutasra eső széndioxid-kibocsátába.