A brit belügyminiszter szörnyűnek tartja a nyári brit antirasszista tüntetéseket

külföld
2021 február 12., 15:06

Priti Patel brit belügyminiszter szerint a tavaly nyári brit BLM (Black Lives Matter - a feketék élete is számít) demonstrációk szörnyűek voltak, az embereknek máshogy kéne kifejezni a véleményüket. Nem támogatja a történelem átírását sem - utalt a nyár óta bekövetkezett brit emlékezetpolitikai fordulatra.

Miután egy George Floyd nevű afroamerikai férfi meghalt Minneapolisban, amikor egy rendőr percekig a nyakán térdelt, az amerikai tüntetéshullám 2020 nyarán Nagy-Britanniára is átterjedt, ahol több mint 260 városban voltak antirasszista demonstrációk.

Egy férfi térdel Bristolban a híres rabszolgatartó, Edward Colston ledöntött szobra helyén állított új szobor előtt, ami egy BLM-aktivistát ábrázol.
photo_camera Egy férfi térdel 2020 nyarán Bristolban, a híres rabszolgatartó, Edward Colston ledöntött szobra helyén állított új szobor előtt, ami egy BLM-aktivistát ábrázol. Fotó: GEOFF CADDICK/AFP

A tüntetők több olyan szobrot is ledöntöttek, amelyek rabszolgakereskedőket, gyarmatosítókat, és ma már rasszistának minősülő történelmi személyeket ábrázoltak. A helyi hatóságok erre országszerte elkezdték felülvizsgálni, hogy maradhatnak-e az érintett szobrok és utcanevek.

Patel szerint a tüntetések idején a rendőrök is nagy nyomás alatt dolgoztak, és ő bizony nem térdelne le. Ezzel a BLM-szimpatizánsok emblematikus letérdelős gesztusára utalt.

A belügyminiszter azután nyilatkozott, hogy az alsóház konzervatív vezetője, Jacob Rees-Mogg beszólt a munkáspárti londoni polgármester Sadiq Khannak, "ócska baloldali túllihegésnek" minősítve a főváros közterületeinek emlékezetpolitikai felülvizsgálatára létrehozott bizottságot. (Guardian)