Asztronautákat és paraasztronautákat toboroz az Európai Űrügynökség

űr
2021 február 16., 17:26

11 év után újra űrhajósokat toboroz az Európai Űrügynökség (ESA), amely paraasztronauta-programot is indít. Az potenciális űrhajósok március 31- és május 28-között jelentkezhetnek, a hatlépcsős kiválasztási folyamat 2022 októberében ér véget. "A sokszínűség előny", ez gazdagítja a csapatot - mondta Jan Wörner, az ESA főigazgatója, aki kiemelten bátorítja jelentkezésre a nőket.

Az ESA hat személyt keres, akiket az asztronautacsapat állandó tagjaiként alkalmaznak, ők űrmissziókon vehetnek részt. Az ügynökség további 20 férfi és női asztronautát tartalékosi pozícióra keres, ők speciális missziókon vesznek részt. Az űrben valaha járt 560 személy közül mindössze 65-en nők, közülük pedig 51-en amerikaiak. Az ESA csak két nőt küldött eddig az űrbe - Claudie Haignere-t és Samantha Cristoforettit.

Az ESA a tartalékosi csapatba testi fogyatékossággal élő asztronautát is keres a Paraasztronauta programba. Azt tervezik vizsgálni, milyen körülmények között repülhet ez a jelölt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). "Sok a megválaszolatlan kérdés ezen a területen" - mondta David Parker, az ESA asztronautákkal és robotokkal végzett kutatásokért felelős igazgatója.

A jelentkezőknek csatolniuk kell egy önéletrajzot, egy motivációs levelet és egy orvosi igazolást is. Rendelkezniük kell tudományos vagy orvostudományi diplomával, valamint néhány évnyi szakmai tapasztalattal.

A szervezet közlése szerint ez az első alkalom, hogy űrügynökség nyitott a fogyatékossággal élő személyek jelentkezésére. "A társadalom minden részének képviselete olyan feladat, amelyet nagyon komolyan veszünk" - mondta David Parker. (MTI)