Egy holland bíróság betiltotta a kijárási tilalmat

járvány
2021 február 16., 12:21

Egy hágai bíróság ítéletet hozott kedden egy kormány ellen indított perben, és úgy határozott, hogy az éjszakai kijárási tilalom elrendelése törvénytelen volt.

Hollandiában a járvány miatt január 23. óta nem lehet kimenni az utcára este 9 és hajnali fél 5 között. A korlátozást éppen a napokban hosszabbították meg március 2-ig.

Csakhogy egy vírus-szkeptikus szervezet megtámadta a korlátozásról hozott döntést, és a bíróság kedden helyt adott az érveiknek. A Viruswaarheid (Vírusigazság) nevű szervezet nemrégiben még Viruswaanzin (Vírusőrület) néven működött, vezetője pedig Willem Engel tánctanár, aki kedd estére máris bulizni hívta az Instagramon az embereket.

A bíróság elsősorban a kijárási korlátozás elrendelésének módját kifogásolta, mert a kormány sürgősséggel, a szenátust kikerülve, csak a parlament alsóházának támogatásával vezette be az éjszakai kijárási tilalmat. A bíróság szerint nem volt annyira drámai a helyzet, hogy eltekinthettek a szavazás előtti alaposabb vitától, és így a szenátus bevonásától.

Amszterdamban a csatornán korcsolyáznak. Keddtől csinálhatják éjjel is.
photo_camera Amszterdamban a csatornán korcsolyáznak. Keddtől csinálhatják éjjel is. Fotó: William Lounsbury/Hans Lucas via AFP

A kijárási tilalom bevezetését egyébként heves tüntetések fogadták több holland nagyvárosban is, a tüntetők autókat gyújtottak fel, a rendőrség vízágyúval oszlatott. Willem Engel akkoriban azt mondta, hogy a tüntetéseket a titkosszolgálatok szervezték, hogy okot adjanak a hadsereg bevetésére, és a diktatúra bevezetésére.

A holland kormány - amely ügyvivőként működik csak a márciusi választásokig - kedd délután 1-ig nem reagált a hágai bíróság ítéletére.