Koronavírus-számok Magyarországon 05.11.
Elhunytak + 99 Σ 28 792
Kórházban - 102 Σ 3 282
Fertőzöttek + 493 Σ 792 879
Tesztek + 6 513 Σ 5 545 305
Egyszer oltottak + 40 314 Σ 4 346 089

Egy holland bíróság betiltotta a kijárási tilalmat

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Egy hágai bíróság ítéletet hozott kedden egy kormány ellen indított perben, és úgy határozott, hogy az éjszakai kijárási tilalom elrendelése törvénytelen volt.

Hollandiában a járvány miatt január 23. óta nem lehet kimenni az utcára este 9 és hajnali fél 5 között. A korlátozást éppen a napokban hosszabbították meg március 2-ig.

Csakhogy egy vírus-szkeptikus szervezet megtámadta a korlátozásról hozott döntést, és a bíróság kedden helyt adott az érveiknek.  A Viruswaarheid (Vírusigazság) nevű szervezet nemrégiben még  Viruswaanzin (Vírusőrület) néven működött, vezetője pedig Willem Engel tánctanár, aki kedd estére máris bulizni hívta az Instagramon az embereket.

A bíróság elsősorban a kijárási korlátozás elrendelésének módját kifogásolta, mert a kormány sürgősséggel, a szenátust kikerülve, csak a parlament alsóházának támogatásával vezette be az éjszakai kijárási tilalmat. A bíróság szerint nem volt annyira drámai a helyzet, hogy eltekinthettek a szavazás előtti alaposabb vitától, és így a szenátus bevonásától.

Amszterdamban a csatornán korcsolyáznak. Keddtől csinálhatják éjjel is.Fotó: William Lounsbury/Hans Lucas via AFP

A kijárási tilalom bevezetését egyébként heves tüntetések fogadták több holland nagyvárosban is, a tüntetők autókat gyújtottak fel, a rendőrség vízágyúval oszlatott. Willem Engel akkoriban azt mondta, hogy a tüntetéseket a titkosszolgálatok szervezték, hogy okot adjanak a hadsereg bevetésére, és a diktatúra bevezetésére.

A holland kormány - amely ügyvivőként működik csak a márciusi választásokig - kedd délután 1-ig nem reagált a hágai bíróság ítéletére. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.